back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κούβα: Ισόβια κάθειρξη σε δύο δολοφόνους γυναικών

Διαβάστε επίσης

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κούβας επιβεβαίωσε χθες Τρίτη τις ποινές ισόβιας κάθειρξης που επιβλήθηκαν σε δυο καταδικασθέντες για φόνους γυναικών, καθώς οι γυναικοκτονίες στη νήσο αυξάνονται εκρηκτικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες οργανώσεις.

Οι δυο καταδίκες για βίαιους θανάτους γυναικών είναι οι πρώτες που δημοσιοποιούνται μετά την υιοθέτηση στην Κούβα τον Μάιο του 2022 νέου ποινικού κώδικα, ο οποίος προβλέπει βαριές ποινές για τη βία λόγω του φύλου, αν και δεν συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα την έννοια της γυναικοκτονίας, παρότι το ζητούσαν ανεξάρτητες οργανώσεις και ακόμη και η βουλεύτρια Μαριέλα Κάστρο, η κόρη του πρώην προέδρου Ραούλ Κάστρο.

Οι δυο κατηγορούμενοι «καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για τη διάπραξη του εγκλήματος του φόνου», ανέφερε ο κορυφαίος θεσμός της δικαιοσύνης της Κούβας σε ανακοίνωση που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό του.

Οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσαν τις ποινές ακολούθησαν τις εφέσεις που άσκησαν χωριστά οι καταδικασθέντες στις αποφάσεις κατώτερου δικαστηρίου.

Το δικαστήριο διευκρίνισε πως ο Γαδιέρ Ντέλβα δολοφόνησε στην Αβάνα «την πρώην σύζυγό του και μητέρα του μοναδικού παιδιού τους», ενώ ο Αλεξάντερ Νάπολες δολοφόνησε στην κεντρική επαρχία Σιέγο ντε Άβιλα «την πρώην σύντροφό του όταν αποφάσισε να τον χωρίσει».

Το δικαστήριο «έλαβε υπόψη το γεγονός» πως τα εγκλήματα αυτά θα «σημαδέψουν ανεξίτηλα το μέλλον των ανηλίκων παιδιών των θυμάτων» και προκάλεσαν «απόλυτη αποστροφή και απόλυτη απόρριψη από πλευράς της κοινωνίας, που υπερασπίζεται την ισότητα, τη μη βία και την αποφυγή αποκλεισμών».

Άρθρο του νέου ποινικού κώδικα προβλέπει την επιβολή ποινών 20 ως 30 ετών κάθειρξης, ισόβιας κάθειρξη, ως ακόμη και της ποινής του θανάτου σε βάρος «οποιουδήποτε στερεί από γυναίκα τη ζωή της ασκώντας βία λόγω του φύλου».

Στην Κούβα των 11,1 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφτηκαν «27 γυναικοκτονίες» μεταξύ του Ιανουαρίου και του Απριλίου, σύμφωνα με τις ανεξάρτητες συλλογικότητες Alas Tensas και Yo sí te creo.

Οι οργανώσεις αυτές καταμέτρησαν 36 γυναικοκτονίες το 2022, τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισε τήρηση δεδομένων για το φαινόμενο της έμφυλης βίας στη νήσο, το 2019.

«Αυτή θα είναι η χειρότερη χρονιά σε ό,τι αφορά τη βία λόγω του φύλου», προεξόφλησε η Alas Tensas στα τέλη Απριλίου μέσω Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα