back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στις 21:00 η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Τι αναμένεται να τονίσουν

Διαβάστε επίσης

Δέκα ημέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση οι έξι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρώντας απόψε σε τηλεμαχία θα διεξαχθεί απόψε στις 21:00 στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΕΡΤNEWS, την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Φώτης Καφαράκης ο κάθε πολιτικός αρχηγός και ο κάθε δημοσιογράφος θα έχει τη δική του κάμερα. «Το πλαίσιο είναι αυστηρά προδιαγεγραμμένο. Δεν επιτρέπεται ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ευτυχώς, έχει προβλεφθεί μία διευκρινιστική ερώτηση που μπορεί να κάνει κάθε δημοσιογράφος στους πολιτικούς αρχηγούς» σημείωσε εξηγώντας ταυτόχρονα ότι κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με διευκρινιστική ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτων από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Την αξιοπιστία της κυβέρνησης θα υπογραμμίσει ο Μητσοτάκης 

Με πρώτο σημαντικό ορόσημο την σημερινή τηλεμαχία όλων των πολιτικών αρχηγών, κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία της ηγεσίας της ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στην αποψινή συζήτηση με στόχο να αναδείξει την αξιοπιστία της κυβερνητικής πρότασης που διατυπώνει το κόμμα του για το μέλλον της χώρας σε μια κατεύθυνση επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού που υποστηρίζει ότι συντελείται στην χώρα από το 2019 σε όλους τους τομείς και με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, στο κράτος, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην κοινωνική πολιτική, στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

Στο κυβερνών κόμμα πιστεύουν εξάλλου πως η σημερινή τηλεμαχία μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη περί απουσίας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στην αυτοδυναμία που διεκδικεί η ΝΔ, καθώς εκτιμούν ότι θα αναδείξει την απουσία προϋποθέσεων για να συναφθεί μια συμφωνία για κυβέρνηση «προοδευτικής συνεργασίας», όπως προβάλει ως στόχο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο ακόμη και για «απομόνωση» του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θα στηρίξει ούτε τον κ. Τσίπρα, το ΚΚΕ έχει απορρίψει κάθε ιδέα συνεργασίας, ενώ ο κ. Βαρουφάκης διατυπώνει θέσεις για την οικονομία που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι απορρίπτει.
“Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποκαλυφθεί η πλήρης απομόνωση του κ. Τσίπρα, από την υπόλοιπη Κεντροαριστερά ή Αριστερά. Ήδη το ΚΚΕ έχει πει ότι είναι μία συνεργασία «μούφα», ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι «δεν συνεργάζομαι με τον κ Τσίπρα», ο κ. Βαρουφάκης εμφανίζει σχέδια οικονομικά, νομισματικά, τα οποία, έχουν κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πηδήξει στο ταβάνι . Όλα αυτά συνιστούν εικόνα Βαβέλ”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος μιλώντας χθες βράδυ στο Εvening Report.

Επόμενο σημαντικό σταθμό στην προεκλογική εκστρατεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αύριο θα επισκεφθεί τα Τρίκαλα και τον Βόλο, αναμένεται να αποτελέσει η διακαναλική συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή το μεσημέρι στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, ενώ την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανακοίνωση των αναπτυξιακών σχεδίων ως το 2030 για το σύνολο των περιφερειών της χώρας με την παρουσίαση αυτών που αφορούν σε Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο.
Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού βρίσκονται επίσης επισκέψεις το επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, στην Καστοριά, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν και οι δύο κεντρικές προεκλογικές συγκεκντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Στο μεταξύ, ικανοποίηση επικρατεί στη ΝΔ και για το μήνυμα ενότητας που εξέπεμψε η χθεσινή κοινή παρουσία- αλλά και οι δηλώσεις περί ανάγκης διασφάλισης της κυβερνητικής σταθερότητας- του νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε όμως και η πολύ αυστηρή κριτική που ασκήθηκε από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς στην ΕΕ για την στάση της απέναντι στην χώρα μας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και για έλλειμμα ηγεσίας σήμερα, ενώ και ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε μήνυμα- με φόντο και την συζήτηση που διεξάγεται για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας- για την ανάγκη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ τονίζοντας, μεταξύ αλλων, ότι «δεν πρόκειται, ως Ελλάδα, να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά» και ότι «κανείς πλέον δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα υποδεικνύοντάς την ότι είναι δήθεν ο κακός μαθητής που δεν συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις όταν έχει σήμερα πολύ καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από πολλές χώρες με ισχυρότερες οικονομίες».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές, έκανε λόγο για «κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών, ενώ υπογράμμισε ότι κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008 – 2009» «αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία» και πρόσθεσε ότι «η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων».

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη «να βρει τον βηματισμό της γιατί σήμερα παραπαίει» ενώ αναφερόμενος στην στάση της κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής, με λάθος πολλαπλασιαστές και όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά κι άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο– και το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι – και πάλι δεν μας στήριξαν».

Αλέξης Τσίπρας : Διπλό μέτωπο  κατά ΝΔ και ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ 

Έχοντας ήδη εκφράσει την θέση πως η αποψινή τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών δεν θα δώσει την ευκαιρία για ένα ζωντανό και γόνιμο διάλογο, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία «αποστειρωμένη» και με «παράλληλους μονολόγους», εν τούτοις ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει μέρος του χρόνου που θα έχει στη διάθεση του για να «απευθυνθεί» στον Κ. Μητσοτάκη και ας μην θελήσει ο τελευταίος να του απαντήσει.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστω και δια της πλαγίας οδού θα αναδείξει την τεράστια ευθύνη του πρωθυπουργού στο ζήτημα των υποκλοπών, θα τον καταστήσει υπεύθυνο τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά και την εκτόξευση των τιμών σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ενώ θα συνδέσει με τη Ν.Δ και το θέμα των πλειστηριασμών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε γαλάζια στελέχη που λειτουργούσαν ως κοράκια για να παίρνουν τα σπίτια του κόσμου (υπόθεση Πάτση).

Στο επιτελείο του Αλέξης Τσίπρα είναι προετοιμασμένοι να δεχτούν επίθεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη με φόντο τις θέσεις του τελευταίου για το σχέδιο «Δήμητρα» ωστόσο ακόμη και αν ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτηθεί θα υπενθυμίσει στους πάντες ότι «η κυβέρνηση του ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και άφησε μαξιλάρι ασφαλείας στον Κ. Μητσοτάκη για να κάνει πάρτι με τους ημετέρους του».

Δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να ρίξει το γάντι και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, θεωρώντας πως του είναι αδιανόητο να κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και να αρνείται τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως έχει ξαναπεί «Δεν μπορώ να φανταστώ τον κ. Ανδρουλάκη να συνεργάζεται με τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε», δηλαδή το θύμα να τα βρει με τον θύτη του.

Το νέο πολιτικό ήθος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα τονίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης 

Πρώτη τηλεμαχία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαφορές του έναντι των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα σε θέματα αξιοπιστίας και συνέπειας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα τα οποία οι ίδιοι δημιούργησαν.  

Ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο νέο πολιτικό ήθος που κομίζει το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα ηγεσία του. Σε αυτό το πλαίσιο θα προτάξει τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους που κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των 12 προγραμματικών σημείων τα οποία παρουσίασε προ ημερών . Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει απευθυνόμενος στους νέους καθώς -όπως επανειλημμένως– αναφέρει κατά την προεκλογική του εκστρατεία αν δεν σταθούν όρθιοι οι νέοι δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθια και η χώρα.   

Απόστολος Χονδρόπουλος, Γιώργος Κατσίγιαννης, Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα