back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σουδάν: Ισχυρές εκρήξεις στο Χαρτούμ την 26η ημέρα του πολέμου

Διαβάστε επίσης

Ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν σήμερα το πρωί το Χαρτούμ κατά την 26η ημέρα του πολέμου για την εξουσία στο Σουδάν ανάμεσα σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει εγκριθεί η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τους διαπραγματευτές των δύο στρατοπέδων.

“Ξυπνήσαμε από εκρήξεις και πυρά βαρέως πυροβολικού”, δήλωσε στο AFP κάτοικος του Ομντουρμάν, προαστίου βορειοδυτικά του Χαρτούμ.

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας μίλησαν για δύο τεράστιες εκρήξεις που ακούστηκαν μέσα στη νύχτα σε όλη την πόλη, η οποία έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους.

Ο στρατός υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ Αλ Μπουρχάν και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR) υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό απέστειλαν το Σάββατο διαπραγματευτές στην Σαουδική Αραβία για μόνον “τεχνικής φύσης” “προσυνομιλίες” για τη δημιουργία ασφαλών διαδρόμων με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής από τη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες, δεν έχει εκδοθεί κάποια ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στη Τζέντα, έφυγε.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών πρότεινε στις δύο πλευρές να δεσμευτούν για να “εγγυηθούν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας” μέσω δήλωσης αρχής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από τις 15 Απριλίου που ξέσπασε η σύγκρουση πάνω από 750 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.000 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 150.000 πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες, ενώ ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Σουδάν ξεπερνά πλέον τους 700.000, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε από τους 340.000 που είχαν καταμετρηθεί πριν από μία εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα