back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τυνησία: Έρευνα για την επίθεση στη συναγωγή Γρίμπα – Τους πέντε έφτασαν οι νεκροί

Διαβάστε επίσης

«Τρομοκρατική» ενέργεια ή μεμονωμένη πράξη; Οι τυνησιακές αρχές προσπαθούν σήμερα να ρίξουν φως στις συνθήκες μιας επίθεσης που εξαπέλυσε χθες Τρίτη χωροφύλακας σε ναυτική βάση και κατόπιν σε συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τρεις συναδέλφους του και δύο πιστούς προτού πέσει νεκρός.

Η συναγωγή Γρίμπα, η πιο παλιά της Αφρικής είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα το 2002, από την οποία είχαν σκοτωθεί 21 άνθρωποι.

«Έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα», δήλωσε ο Φέτχι Μπακούς, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Μεντενίν.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στο ετήσιο προσκύνημα στη Γρίμπα, το οποίο ολοκληρωνόταν χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, ο δράστης αρχικά σκότωσε έναν από τους συναδέλφους του στο λιμάνι της Τζέρμπα και στη συνέχεια άρπαξε το όπλο και τις σφαίρες του. Μετά πήγε στη συναγωγή, η οποία απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα, όπου άνοιξε πυρ εναντίον των πιστών και των δυνάμεων ασφαλείας που φυλούσαν τον χώρο, προτού πέσει νεκρός.

Δύο ξαδέλφια, ένας Γάλλος και ένας Τυνήσιος, σκοτώθηκαν από τα πυρά του δράστη. Πρόκειται για τον Μπενζαμέν Χαντάντ, 42 ετών, που διέμενε στη Γαλλία αλλά είχε πάει στη Τζέρμπα για το προσκύνημα, και τον 30χρονο Αβιέλ Χαντάντ. Άλλοι τέσσερις πιστοί τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Έξι χωροφύλακες τραυματίστηκαν, και δύο από αυτούς υπέκυψαν στα τραύματά τους, σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών.

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση αυτή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ επίσης την καταδίκασαν.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 5.000 Εβραίοι προσκυνητές, κυρίως από το εξωτερικό, συμμετείχαν φέτος στο προσκύνημα στη Γρίμπα.

Το προσκύνημα αυτό, που οργανώνεται κατά την 33η ημέρα του εβραϊκού Πάσχα είναι στο επίκεντρο των παραδόσεων των Εβραίων Τυνήσιων, που δεν είναι περισσότεροι από 1.500 και ζουν κυρίως στο νησί Τζέρμπα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα