back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

X. Σταϊκούρας: Δεν είμαστε κοινωνία επιδομάτων γιατί σταδιακά σβήνουν, ενώ οι μειώσεις φόρων μένουν

Διαβάστε επίσης

10-05-2023

Ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, υποψήφιος με τη ΝΔ στη Φθιώτιδα και ρέκορντμαν της ελληνικής οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας- λόγω της 8ετούς θητείας του στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών, από τις δυσκολότερες κυβερνητικές θέσεις που μαζί με την κοινωνία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες κρίσεις- μίλησε στον Αθήνα 984 για τα πεπραγμένα στον τομέα ευθύνης του, αλλά και για τα εκλογικά προτάγματα της 21ης Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου, εξέφρασε αισιοδοξία για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ικανοποιημένος για το επίπεδο της παραγωγικότητας, της ανάπτυξης, των εξαγωγών και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεσμευόμενος να ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ σημείωσε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα στο μέτωπο της φοροδιαφυγής.

Επίσης, τόνισε πως τα επιδόματα σταδιακά σταδιακά σβήνουν, με τους φόρους -αντιθέτως- να αυξάνουν και εστίασε στην ανάγκη να ανέβουν οι ταχύτητες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του διογκούμενου ιδιωτικού χρέους, αλλά και να μην επιστρέψει η χώρα σε προηγούμενες εποχές τις οποίες δεν χρειάζεται  να ξαναζήσει.

Σύμφωνα με τον κ Σταϊκούρα «η Ελλάδα πάει καλά στο πεδίο της οικονομίας συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κι όλο και συγκλίνει σε δείκτες όπως η ανταγωνιστικότητα, η παραγωγικότητα, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές  κτλ…Μειώσαμε φόρους, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα και όλοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται. Πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ 1 δισ. λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι, αυξήσαμε τους  μισθούς κατά 20%, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξήσουμε κατά 1 δισ τους μισθούς και των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης αυξήσαμε τις συντάξεις και θα τις ενισχύσουμε περισσότερο».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η χώρα έπρεπε να αποκτήσει σταθερότητα καθώς και πρωτογενή πλεονάσματα» και σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε «την ενίσχυσή της με επίτευξη περαιτέρω βελτίωσης στα  δημοσιονομικά, με την ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων, τη μείωση των  φόρων, όπως και με την μείωση της φοροδιαφυγής μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Σε σχέση με τις προκλήσεις της μελλοντικής διακυβέρνησης και όχι μόνον, στάθηκε στην «ανάγκη αντιμετώπισης του βιώσιμου αλλά υψηλού δημόσιου χρέους της χώρας, καθώς και του ιδιωτικού χρέους που φτάνει σε επίσης υψηλά επίπεδα,  ενώ  τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αρνήθηκε ότι είμαστε χώρα επιδομάτων, ανέφερε πως  δεν είναι μόνιμα και σταδιακά σβήνουν, επισημαίνοντας σε αντίστιξη ότι οι φόροι μειώνονται, αλλά πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.

Τέλος, κάλεσε την κοινωνία να μην ενδώσει σε σειρήνες που ευαγγελίζονται επιστροφή στο παρελθόν και τους πολίτες να μην παραγνωρίζουν όσα θετικά έγιναν.

«Να πατήσουμε στα θετικά που κάναμε, γιατί έχουμε επίγνωση τι πέρασε η Ελλάδα και δε θέλουμε αυτά να επαναληφθούν και να τα ξαναζήσουμε … Κάποιοι, όμως, θέλουν να γυρίσουμε πίσω» είπε κλείνοντας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα