18.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

18.2 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Η ψυχή της Ομόνοιας μέσα από τα «κλικ» των «Ομόνοια λόβερς» – Έκθεση φωτογραφίας στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Η Ομόνοια, ένα μοναδικό τοπόσημο, η πλατεία-σύμβολο της πόλης μας, της Αθήνας, γίνεται πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για μια ομάδα φίλων, ώστε να αποτυπώσουν μέσα από το φακό τους τον παλμό μιας πλατείας που δεν κοιμάται ποτέ. Μιας πλατείας που η “καρδιά” της χτυπά αδιάκοπα από το πρωί ως το βράδυ. Ενα στιγμιότυπο μερικά χρόνια πίσω, ένα φιλί στις κυλιόμενες σκάλες του ηλεκτρικού. Και το ταξίδι για τους Ομόνοια_λόβερς ξεκινά.

Απόψε η Αθήνα, στο πλαίσιο του Athens City Festival, υποδέχθηκε και εγκαινίασε στο Δημαρχειακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, μια ξεχωριστά αισθαντική, ατμοσφαιρική έκθεση φωτογραφίας από την ομάδα των Ομόνοια_λόβερς. Οι Στράτος Νεσλεχανίδης, Αλέξανδρος Σούλτος, Νίκος Μαλλιάκος, Βαγγέλης Γκραβαρίτης, Μιχάλης Τσαβίδης και Νίκος Σωτηρόπουλος, είναι οι άνθρωποι πίσω από τις εικόνες, τα χρώματα και το συναίσθημα.

“Η Ομόνοια είναι πέρα και πάνω από μια πλατεία”, ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, εγκαινιάζοντας την έκθεση. “Είναι ένα σημείο αναφοράς με έντονα βιώματα, σημαντικούς και ιδιαίτερους συμβολισμούς. Θα μπορούσε κανέις να διακρίνει τους Αθηναίους ανάμεσα σε αυτούς που θυμούνται τις κυλιόμενες σκάλες στο Μινιόν και σε αυτούς που δεν τις θυμούνται” ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, κάνοντας όλους όσους ήταν παρόντες να θυμηθούν και να νοσταλγήσουν.

“Ήμουν μικρό παιδί όταν είχα πάει στο Μινιόν και με πελώρια μάτια παρακολουθούσα αυτό που ζούσα γύρω μου, ενώ άκουγα τον πατέρα μου να μού περιγράφει το δικό του θαυμασμό, όταν για πρώτη φορά κατέβηκε από το Καρπενήσι και ανέβηκε στις κυλιόμενες σκάλες του ηλεκτρικού στην Ομόνοια. Διότι η Ομόνοια ήταν και κάτι ακόμα: Ήταν η πύλη της Αθήνας που ένωνε τους Αθηναίους. Κάποια στιγμή, κάποια περίοδο αυτό το χάσαμε. Η Ομόνοια έγινε διχόνοια. Και δυστυχώς μία πληγή άνοιξε στην καρδιά της πόλης. Η Αθήνα σχίστηκε στα δύο.

Δεν σχίστηκε απλώς πολεοδομικά, χωροταξικά, αρχιτεκτονικά, αλλά πάνω απ όλα κοινωνικά” υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων. “Είμαι πολύ χαρούμενος και πολύ περήφανος που τα τελευταία χρόνια η Ομόνοια αναγεννιέται” σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.

“Θα ήθελα πάρα πολύ να μπορούσα να σας πω ότι αυτό οφειλεται στην ανάπλαση της πλατείας. Ναι, έπαιξε και αυτό τον ρόλο του, αλλά οφείλεται κυρίως στους ανθρώπους. Στους ανθρώπους που κράτησαν την Ομόνοια όρθια στα δύσκολα. Και δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία δημόσια να λέω ένα πάρα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Στους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες, τους κατοίκους, στους “εραστές” της Ομόνοιας. Σε όλους εκείνους που στα δύσκολα έμειναν με την Ομόνοια και δεν παραιτήθηκαν από την Ομόνοια. Οι Ομόνοια_λόβερς είναι ένα παράδειγμα, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. ‘Εξι νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να μοιραστούν μαζί μας εικόνες και σημαινόμενα. Σημαινόμενα και συναισθήματα. Και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν πολλούς από εμάς να μας κάνουν δικό τους κομμάτι. Γιατί τελικά όλοι αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας μέσα σ αυτές τις φωτογραφίες. Είμαστε λοιπόν πολύ χαρούμενοι, είμαστε ενθουσιασμένοι και γιατί όχι συγκινημένοι, που το δημαρχείο ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά σε μια τέτοια έκθεση” υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης.

“Ευχαριστούμε πολύ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εκθέσουμε την αγάπη μας για τη γειτονιά που ποτέ δεν κοιμάται” τόνισε ο επικεφαλής της ομάδας Ομόνοια_λόβερς, Στράτος Νεσλεχανίδης. Θέλουμε να δείτε και να αισθανθείτε, μέσα από τις εικόνες που πιθανόν όλοι προσπερνάμε καθημερινά. Πίσω από κάθε φωτογραφία υπάρχει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία με κοινό παρονομαστή την αγάπη για το κέντρο της πόλης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη που πίστεψε σε μας, στη δουλειά μας και μας φιλοξενεί σήμερα εδώ. Ελπίζω η φωτογραφική μας ματιά να σας ταξιδέψει και να έχει συνέχεια” ευχήθηκε ο κ. Νεσλεχανίδης.

“Οι Ομόνοια_λόβερς γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη μας γι αυτή την πλατεία, την τόσο παρεξηγημένη, που ίσως κάθε αναφορά γι’ αυτήν γινόταν με αφορμή κάποιο αρνητικό λόγο, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σωτηρόπουλος, μέλος της ξεχωριστής αυτής φωτο-ομάδας. “Εμείς θέλουμε να δείξουμε την ‘άλλη πλευρά’ της Πλατείας, την πιο όμορφη, την πιο ερωτεύσιμη, και τόσα άλλα πράγματα που κανείς δεν βλέπει ενώ περνά από την Ομόνοια καθημερινά. Είναι μια μίξη πολιτισμικότητας, πολλών ανθρώπων, πολλών κοινωνικών στρωμάτων. Είναι ίσως η πιο πολύχρωμη πλατεία αυτής εδώ της χώρας. Κι αυτό είναι κάτι που εμείς θέλουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια ” εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος.

Η φωτογραφική έκθεση Ομόνοια_λόβερς, που επιμελήθηκε το γραφείο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 14 Μαΐου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα