back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται σταθερά – Τι θα πράξει ο Ερντογάν εάν ηττηθεί

Διαβάστε επίσης

Η ψαλίδα μεταξύ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και Ταγίπ Ερντογάν μειώνεται ωστόσο ο ηγέτης του 6μελούς συνασπισμού της αντιπολίτευσης παραμένει σταθερά πρώτος στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις,  έτσι ώστε οι πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία να εκτιμούν ότι θα είναι ο  νικητής μιας σκληρής προεδρικής αναμέτρησης, είτε στο πρώτο είτε και στον δεύτερο γύρο.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου, φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες  του απερχόμενου Προέδρου Ερντογάν για επανεκλογή, η κακή κατάσταση της οικονομίας, ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η σαρωτική καταπάτηση ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την απελπιστική κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές  οδηγούν τους ψηφοφόρους προς τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίζεται να παίρνει την πρώτη Κυριακή ποσοστό 49,1%, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για την 2η Κυριακή, 51,3% λαμβάνει ο Κιλιτσντάρογλου και 48,7% ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τελευταία κυλιόμενη της εταιρείας για τις προεδρικές εκλογές :

Ταγίπ Ερντογάν: 45,4 (+1,7 από 23 Απριλίου)
Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 50,9 (+3,1)
Μουχαρέμ Ιντζέ ( Κόμμα της Πατρίδας) : 1,7 (-1,7)
Σινάν Ογάν: 2,0 (+0,9)

Όσον αφορά στις κοινοβουλευτικές εκλογές παρατηρείται ενίσχυση των δυο μεγάλων κομμάτων:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ): 36.9 (+1.1)
Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP): 30.1 (+1.0)
(Φιλοκουρδικό) YSP: 10.4 (+0.9)
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP): 6.6 (-0.6)
«Καλό Κόμμα»( İYİ): 12.6 (+0.9)
Άλλο: 3.4 (-3.3)

Τελευταίος από τους άσσους του Ταγιπ Ερντογάν ήταν η ανακοινωθείσα την Τρίτη αύξηση των μισθών κατά 45% για εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους. Η απόφαση αφορά περισσότερους από 700.000 δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι θα αμείβονται πλέον με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 15.000 τουρκικών λιρών (700 ευρώ).

Σύμφωνα με το Politico, η ανακοίνωση θεωρείται ως μια κίνηση για την προσέλκυση ψηφοφόρων σε μια αμφίρροπη προεκλογική κούρσα στην οποία κυριαρχεί η οικονομία. Οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, που κάποτε αποτελούσαν ένα από τα πιο δυνατά του σημεία, είναι αντιδημοφιλείς, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της κατρακύλας της λίρας.

Το ερώτημα είναι εάν οι κινήσεις εντυπωσιασμού του Ερντογάν είναι σε θέση να επισκιάσουν τις ανορθόδοξες νομισματικές πολιτικές του – συνεχή μείωση των επιτοκίων μπροστά στην εκτίναξη των τιμών- που οδήγησαν σε  διψήφιο πληθωρισμό ( 85,5% τον περασμένο Οκτώβριο και ήταν λίγο κάτω από το 44% για τον Απρίλιο ), νομισματικές κρίσεις και εκτίναξη του κόστους ζωής. Σύμφωνα με τον Οζέρ Σενκάρ, διευθυντή της MetroPoll, μίας τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων, το 78% των ψηφοφόρων στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών έχει εκφράσει την πρόθεσή του να ψηφίσει, ποσοστό χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό, που ξεπερνά το 80%. «Στα αποτελέσματα της δημοσκόπησής μας τον Απρίλιο, οι μισοί από τους νέους ψηφοφόρους προτιμούν τον Κιλιτσντάρογλου», δήλωσε ο Sencar στο Middle East Eye.

Πάντως τώρα πλέον το ερώτημα του πιο θα είναι πρώτος στις εκλογές αντικαθίσταται  από το τι θα πράξει ο Ερντογάν για να αποτρέψει επικράτηση του βασικού του αντιπάλου στην κάλπη με δεδομένο ότι το σύστημα Ερντογάν ελέγχει πλήρως την κρατική μηχανή.

Ο Κιλιτσντάρογλου θέλει «στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» 

Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική ο  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται τώρα  στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας πως στόχος του είναι η «ειρήνη» και η «συνεργασία» με τις γειτονικές χώρες. «Στην εξωτερική μας πολιτική θα κάνουμε αλλαγή 180 μοιρών.. Θα την τοποθετήσουμε στον άξονα της ειρήνης. Όπως είπε ο Κεμάλ Ατατούρκ «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο». Θα κινηθούμε ειρηνικά. Με όλους τους γείτονες μας θα ζήσουμε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ηρεμίας» τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Ο Κιλιτσντάρογλου είναι μακράν ο επικρατέστερος υποψήφιος μεταξύ των ψηφοφόρων της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών. Ο Ερντογάν μπορεί να λάβει περίπου το 30% των ψήφων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.» Με την ημερομηνία των εκλογών να απέχει μόλις λίγες ημέρες, ο Sencar δήλωσε ότι «οι νέοι στην Τουρκία, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, έχουν παρόμοιες ανησυχίες για το μέλλον τους, ιδιαίτερα σε σχέση με την αβεβαιότητα που επικρατεί.

Παρόλα αυτά, η στήριξη στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φαίνεται ότι έχει και τα όρια της. «Δεν νομίζω ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Κιλιτσντάρογλου, είναι αυτό που πραγματικά αρέσει στον κόσμο», λέει ο Furkan, 21 ετών, ο οποίος σπουδάζει μηχανικός στο Kultur Universitesi.

Η εκλογική διαδικασία

Στις κάλπες καλούνται 62 εκατομμύρια ψηφοφορία για τις ταυτόχρονες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές . Στις βουλευτικές εκλογες εφαρμόζεται αναλογικό σύστημα  εκπροσώπησης σύμφωνα με το οποίο  ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει ένα κόμμα στο νομοθετικό σώμα των 600 εδρών είναι ευθέως ανάλογος με τις ψήφους που κερδίζει. Τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 7% των ψήφων – είτε μόνα τους είτε σε συμμαχία με άλλα κόμματα – για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, όταν θα γίνουν ταυτόχρονα και οι δύο εκλογές. Η δεύτερη ψηφοφορία για τον πρόεδρο, εάν πραγματοποιηθεί, θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

Οσον αφορά στις προεδρικές εκλογές ο υποψήφιος που λαμβάνει πάνω από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο εκλέγεται πρόεδρος, αλλά αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειονότητα των ψήφων, οι εκλογές οδηγούνται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο υποψηφίων που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες ανοίγουν  την Κυριακή 14 Μαΐου στις 8:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 5 μ.μ.. Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 μ.μ.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα