back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Frontex: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών μπορεί να προσπαθήσει να φθάσει φέτος στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δει και πάλι αριθμό ρεκόρ ανθρώπων να προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορά της φέτος μέσω παράνομων διελεύσεων, με περισσότερους μετανάστες να ωθούνται από την κλιματική αλλαγή παρά από τις συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex.

Η Frontex κατέγραψε περίπου 330.000 παράτυπες αφίξεις από όλες τις διαδρομές πέρυσι, τον μεγαλύτερο αριθμό από το 2016, με τους αυξημένους αριθμούς να οδηγούν σε πιο αυστηρή αντιμεταναστευτική ρητορική σε χώρες της ΕΕ όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι –οι περισσότεροι έφευγαν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία– έφθασαν στις ακτές της Ευρώπης το 2015, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εντείνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και να αυστηροποιήσει τους νόμους για το άσυλο.

Μέχρι τώρα φέτος, ανέφερε η Frontex, ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές από τη Βόρεια Αφρική μέσω διαδρομών που κατευθύνονται προς την Ιταλία αυξήθηκε κατά 292% στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022, φθάνοντας τις 42.200.

Οι παράτυπες διελεύσεις μειώθηκαν μέσω της λιγότερο δημοφιλούς διαδρομής της δυτικής και ανατολικής Μεσογείου, καθώς και μέσω των Βαλκανίων και της Πολωνίας, με τον εντοπισμό συνολικά σχεδόν 80.700 ανθρώπων.

Ο Χανς Λέιτενς, που ανέλαβε επικεφαλής της Frontex τον Μάρτιο, δήλωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική αυξάνεται, δείχνοντας μια μετακίνηση στα μεταναστευτικά σχήματα προς εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την κλιματική αλλαγή παρά από τον πόλεμο.

«Φέτος μπορεί να έχουμε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ και αν δούμε τη δημογραφία [τις χώρες προέλευσης] των μεταναστών, το θέμα είναι αν θα τελειώσει σε έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters.

«Η σύνθεση και η ροή είναι πιο σταθερές, δεν προκαλούνται από κάποιο γεγονός», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα