back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε

Διαβάστε επίσης

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Μυτιλήνη, μιλώντας σε εκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας.

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία».

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σήμερα «παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική όψη» και «απαλλαγμένα πια από το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού μπορούν να ξεδιπλώσουν πλήρως την αναπτυξιακή τους δυναμική».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015 – 2019 έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο, ενώ στην τετραετία της ΝΔ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.000 εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη δομή, στο Μαυροβούνι, σήμερα, να είναι λιγότεροι από 2.000, γεγονός που σημαίνει πως επετεύχθη 90% μείωση σε σχέση με τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων που είχαν καταγραφεί.

Τονίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε την τελευταία τριετία να αποσυμφορήσει τα νησιά όπως είχε δεσμευτεί. Το 2019 διέμεναν στα νησιά 40.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 4.000.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης όπου πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα