back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στο AP: Πρόθυμος να συνομιλήσω με τον νικητή των τουρκικών εκλογών αλλά δεν είμαι αφελής

Διαβάστε επίσης

«Χείρα φιλίας» θα τείνει στον νικητή των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Associated Press, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επόμενη κυβέρνηση «να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Όπως λέει είναι πρόθυμος να μιλήσει σε όποιον βγει νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είναι αφελής. «Ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μητσοτάκης. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και να μην είμαι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε με σταθερή εξωτερική πολιτική μας. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες», σημειώνει

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδέψω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επίσης επιθετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι ελπίζει σε μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

“Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να συμβεί μια καταστροφή, ούτε είμαστε προορισμένοι να ζούμε σε μια κατάσταση μόνιμης έντασης», είπε ο Μητσοτάκης. Όμως, τόνισε, οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα λεει ότι έρχεται τη νύχτα για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», τόνισε .

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό τόνισε: «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Newsroom Αθήνα 9.84 – πηγή: apnews.com

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα