back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Σκέρτσου για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

Διαβάστε επίσης

«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘Ακης Σκέρτσος απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”.

«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημειώνει υπογραμμίζοντας ότι όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Χθες ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας σε περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι δεν απαξιώνει το θέμα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα του παρελθόντος χάνουμε το μέλλον.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Είναι απαράδεκτο και ανιστόρητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν “ζήτημα του παρελθόντος”».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει ότι «κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα». «Αντιθέτως», συνεχίζει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση προώθησε ενεργά την ιστορική αυτή απαίτηση, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για Έκθεση-Πόρισμα Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (17/4/2019) και είναι το μόνο κόμμα που ρητά την περιέλαβε στο κυβερνητικό του πρόγραμμα (παρ. 8.1.11 του κεφαλαίου για την εξωτερική πολιτική) τονίζοντας ότι θα πρέπει να εκπονηθεί εθνική στρατηγική σε αυτήν τη βάση».

Για υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος με φόντο τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου σε τηλεοπτικό σταθμό, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω.

Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη «σωστή πλευρά της ιστορίας»; διερωτάται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ. Μάντζου

«Η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Άκη Σκέρτσου -παρά τη σημερινή άτακτη αναδίπλωση- δείχνει την επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Αλήθεια, έτσι εννοεί ο κ. Σκέρτσος τη «σωστή πλευρά της ιστορίας»;.

Δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία.

Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί αποτελεί διαχρονικό εθνικό αίτημα.

Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο, ώστε να υπάρξει επιτέλους δίκαιη ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, με σεβασμό και ιστορική συνείδηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης.

Όσο για τον κ. Σκέρτσο, αν εξακολουθεί να απορεί τι ανήκει πραγματικά στο παρελθόν, τον καλούμε να περιμένει εννέα ημέρες ακόμη».

Newsroom Αθήνα 9.84, Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα