back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γουατεμάλα: Εν μέσω της δίκης του ιδρυτή της, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα κλείνει οριστικά

Διαβάστε επίσης

Η εφημερίδα El Periódico, η οποία τηρούσε επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης της Γουατεμάλας, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το οριστικό κλείσιμό της, επικαλούμενη τον «ποινικό διωγμό και την οικονομική πίεση» που υφίσταται μετά τη σύλληψη πέρυσι του ιδρυτή και διευθυντή της Χοσέ Ρουβέν Σαμόρα, το τρέχον διάστημα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εκβιάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο δίκης που ο ίδιος χαρακτηρίζει πολιτική.

«Προς βαθιά μας θλίψη είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την καθημερινή έκδοση της El Periódico» σχεδόν 27 χρόνια μετά το τύπωμα του πρώτου της φύλλου, ανέφερε η σύνταξή της σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η εφημερίδα, που είχε αναστείλει τον Νοέμβριο την κυκλοφορία της σε έντυπη μορφή και δημοσίευε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, τόνισε πως υπέστη «συντριπτικό χτύπημα» όταν συνελήφθη ο ιδρυτής και διευθυντής της, την 29η Ιουλίου 2022.

«Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η μάχη για να αντισταθούμε, (όμως) οι προοπτικές δεν ήταν ενθαρρυντικές», εξήγησε η σύνταξη της εφημερίδας, καταγγέλλοντας την «κλιμάκωση του διωγμού» που υφίστατο τους τελευταίους μήνες και τη συστηματική «παρενόχληση των διαφημιστών» για να στερηθεί κάθε έσοδο.

Ο κ. Σαμόρα, 66 χρονών, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ως είκοσι ετών.

Ο ιδρυτής της εφημερίδας δηλώνει πως είναι «πολιτικός κρατούμενος» από την πρώτη ημέρα της δίκης του, τη 2η Μαΐου, σε δικαστήριο της ομώνυμης πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Κατά την άποψή του, η φυλάκισή του και η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του δεν αποτελούν παρά εκδίκηση για τα δεκάδες άρθρα που δημοσίευσε η εφημερίδα του για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Σαμόρα αποπειράθηκε να αποσπάσει 37.500 δολάρια μέσω εκβίασης από επιχειρηματίες, υποσχόμενος σε αντάλλαγμα να μη δημοσιεύσει πληροφορίες που τους εξέθεταν.

Δημοσιογραφικές ενώσεις και διεθνείς ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καλέσει επανειλημμένα να μπει στο αρχείο η δίωξη σε βάρος του κ. Σαμόρα, ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία για αυτή που χαρακτηρίζει προσπάθεια να «ποινικοποιηθεί» η δουλειά δημοσιογράφων στη Γουατεμάλα.

Τις εβδομάδες πριν από τη δίκη, δυο από τους συνηγόρους του κ. Σαμόρα και δημοσιογράφος, εξάδελφος του διευθυντή της Ελ Περιόδικο, ο Χουάν Κάρλος Μαροκίν, συνελήφθησαν.

Ο ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας αντιμετωπίζει άλλη μια δίωξη: φέρεται να παρακώλυσε έρευνα που διενεργείτο το 2021 για ξέπλυμα χρήματος. Ο δικαστής που έχει αναλάβει αυτή την υπόθεση έχει αφήσει να εννοηθεί πως ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες και σε άλλους αρθρογράφους και δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Οκτώ πρόσωπα που φέρονται να ενέχονται σε αυτή τη δεύτερη ποινική υπόθεση αυτοεξορίστηκαν, ανάμεσά τους «η διευθύντρια της Ελ Περιόδικο», η Χούλια Κοράδο, «αρθρογράφοι» και «το μικρότερο παιδί μου», αποκάλυψε ο κ. Σαμόρα σε δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα