back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μπανγκλαντές-Μιανμάρ: Ο κυκλώνας Μόκα κατευθύνεται προς τις δύο χώρες

Διαβάστε επίσης

Ο ισχυρός κυκλώνας Μόκα, που συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 175 χιλιομέτρων την ώρα, κατευθύνεται προς τις ανατολικές ακτές του Μπανγκλαντές και τη δυτική Μιανμάρ, απειλώντας περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια.

Αφού σχηματίστηκε στον κόλπο της Βεγγάλης πριν ημέρες, ο κυκλώνας Μόκα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και να πλήξει την περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ αύριο Κυριακή, προειδοποίησε με μετεωρολογική υπηρεσία του Μπανγκλαντές.

Στο Κοξ Μπαζάρ ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε άθλιες συνθήκες, περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι πρόσφυγες Ροχίνγκια, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει δραστηριοποιηθεί και προετοιμάζεται «για μια έκτακτη κατάσταση» στους καταυλισμούς αυτούς, με τις αρχές να δηλώνουν «έτοιμες» με βαριά μηχανήματα προκειμένου να ανοίξουν δρόμους, δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Μόκα έχει χαρακτηριστεί μια πολύ σοβαρή κυκλωνική καταιγίδα. Αναμένεται να πλήξει και το κρατίδιο Ραχίν της Μιανμάρ, όπως και το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπου έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια και 1,2 εκατομμύριο είναι εκτοπισμένοι, σημείωσε ο ΟΗΕ.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές, προειδοποίησε το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του οργανισμού.

«Επικεντρωνόμαστε στο να σώσουμε ζωές», δήλωσε ο Μοχαμάντ Σάμσουντ Ντούζα, αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπανγκλαντές αρμόδιος για τους πρόσφυγες. «Όσοι κινδυνεύουν από κατολισθήσεις θα απομακρυνθούν». Χιλιάδες εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και εθελοντές έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ γιατροί και διασώστες βρίσκονται σε ετοιμότητα, πρόσθεσε.

Στη Μιανμάρ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε ότι προετοιμάζει βοήθεια για περισσότερους από 400.000 ανθρώπους στο κρατίδιο Ραχίν και τις γύρω περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα