back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συμφωνία Ισραήλ – Παλαιστινίων για εκεχειρία

Διαβάστε επίσης

Το Ισραήλ και η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ κατέληξαν, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, σε μια συμφωνία για εκεχειρία, ανέφεραν Παλαιστίνιοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στο Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ από τις 22:00 σήμερα το βράδυ, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Υπό το πρίσμα της συμφωνίας μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς, η Αίγυπτος ανακοινώνει ότι επετεύχθη μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς», υπογραμμίζεται στο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Το Κάιρο κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Qahera.

Η Ισλαμικός Τζιχάντ επιβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για εκεχειρία. «Δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε την αιγυπτιακή ανακοίνωση και θα την τηρήσουμε εφόσον η κατοχή (το Ισραήλ) την τηρήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Νταούντ Σεχάμπ.

Δεν υπήρξε επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά για τη συμφωνία αυτή κατάπαυσης του πυρός και ένας Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο. Το Ισραήλ σπανίως επιβεβαιώνει δημόσια τέτοιες συμφωνίες με παλαιστινιακές μαχητικές οργανώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Ακόμη και όταν η συμφωνία για εκεχειρία ανακοινωνόταν, οι δύο πλευρές συνέχιζαν τις εχθροπραξίες. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον παλαιστινιακό θύλακα περίπου στις 21:15, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με το Reuters, σειρήνες προειδοποίησης για αεροπορική επιδρομή ήχησαν μέχρι και τα προάστια του Τελ Αβίβ και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε έξι θέσεις επιχειρησιακής διοίκησης αυτής της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι στη Γάζα, επιπλέον των δύο στη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους έξι διοικητές του Ισλαμικού Τζιχάντ, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, αλλά και άμαχοι εκ των οποίων παιδιά. Επίσης ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε την Πέμπτη στη Ρεχοβότ, νότια του Τελ Αβίβ, από ρουκέτα που έπληξε πολυκατοικία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα