back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη: H Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο

Διαβάστε επίσης

“Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία” αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.

Και προσθέτει: «Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών  στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν  ότι στην πράξη η Αλβανία  δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Μ. Κεφαλογιάννης: Δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω στη 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Μπελέρης

Ως «αντιδημοκρατική» και «εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου», χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή του, την «παράταση της κράτησης» του υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Επίσης, αναφέρει ότι, από χθες, Παρασκευή, έχει ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεται να προεδρεύσει στην 16η Σύνοδο ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, 22 Μαΐου.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας για παράταση της προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, ενός σημαντικότατου κέντρου της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, δεν είναι απλά σκανδαλώδης. Είναι αντιδημοκρατική. Εκτός πλαισίου του Κράτους Δικαίου. Η Αλβανία, ως ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να παραμένει προσηλωμένη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Στο Κράτος Δικαίου. Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος.

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ενημέρωσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, όσο παραμένει προφυλακιστέος ο Φρέντι Μπελέρης, δεν προτίθεμαι να προεδρεύσω της 16ης Συνόδου ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και τη Σταθερότητα που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 22 Μαΐου».

Ευάγγελος Σαρακινός/Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα