back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Ο Πέτρο καλεί τον ELN να εργαστεί για να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός σε περιφερειακό επίπεδο

Διαβάστε επίσης

Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο πρότεινε χθες Σάββατο στην οργάνωση Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να εργαστεί «σοβαρά» προκειμένου να συμφωνηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός καταρχήν σε τοπικό, περιφερειακό επίπεδο, προτού επεκταθεί στο σύνολο της χώρας στη συνέχεια.

«Προτείνω να δουλέψουμε σοβαρά για [να κηρυχθεί] κατάπαυση του πυρός, για να σταματήσουμε να σκοτωνόμαστε, να σταματήσουμε τον αλληλοσκοτωμό», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με τη συμμετοχή οργανώσεων αγροτών στη νοτιοδυτική Κολομβία.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε όχι σε εθνική κλίμακα, όπως πρότεινα τον Δεκέμβριο, κάτι που είναι περίπλοκο, δύσκολο, πολύ ασταθές, πολύ επικίνδυνο, αλλά σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο», συνέχισε ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της χώρας.

Με δική του πρωτοβουλία, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται από τα τέλη του 2022 με την οργάνωση ανταρτών ELN (γκεβαριστές), επισήμως την τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία.

Οι συνομιλίες άρχισαν τον Νοέμβριο στο Καράκας και συνεχίστηκαν τον Μάρτιο στο Μεξικό, όπου τα μέρη δεσμεύτηκαν να συζητήσουν την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Στην Αβάνα, όπου ξεκίνησε τη 2η Μαΐου ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων, η κολομβιανή κυβέρνηση επαναβεβαίωσε τη βούλησή της να κηρυχθεί αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με τον ELN σε εθνική κλίμακα.

Χθες ο κ. Πέτρο τόνισε πως σε πρώτη φάση, η εκεχειρία μπορεί να εφαρμοστεί «τοπικά».

«Μπορούμε να διαλέξουμε κάποια συγκεκριμένη περιφέρεια (…) και κατόπιν να αρχίσουμε να την επεκτείνουμε στην υπόλοιπη Κολομβία με την πάροδο του χρόνου», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης, τον Ότι Πατίνιο, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα συναφθεί συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός πριν από τις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Τον μισό και πλέον αιώνα εμφύλιας ένοπλης σύρραξης, στην Κολομβία έγιναν επανειλημμένα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με διάφορες ένοπλες οργανώσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις απέτυχαν.

Το 2016 όμως ιστορική συμφωνία οδήγησε στον αφοπλισμό και τη διάλυση της ισχυρής πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και τον μετασχηματισμό της σε πολιτικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα