back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Διαβάστε επίσης

Την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Λαύριο.

Θα τρέξουμε πιο γρήγορα την δεύτερη τετραετία, υπογράμμισε και ζήτησε ισχυρή εντολή για να υλοποιήσει το σχέδιο του για την επόμενη ημέρα με στόχο την παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, πράσινη Ελλάδα, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως είπε.

Τόνισε ότι ο ίδιος ουδέποτε ήθελε να είναι ένας διεκπεραιωτής πρωθυπουργός, αλλά επιθυμεί να κάνει μεγάλες αλλαγές στην χώρα, ενώ αναφορικά με το το θα πράξει λαμβάνοντας την διερευνητική εντολή τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα μας καθορίσει τις μετεκλογικές εξελίξεις και έθεσε ως στόχο να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΝΔ με ΠΑΣΟΚ εάν βγαίνουν οι αριθμοί από το αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου, τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο αριθμητικό και αφού υπενθύμισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν θέλει τον ίδιο πρωθυπουργό, τόνισε ότι με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω να συζητήσω.

Εκτίμησε ότι έχει φέρει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι δεν το θεωρεί δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού.

Υποστήριξε μάλιστα ότι διακρίνει μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και ψηφοφόρων του οι οποίοι ανέφερε ότι δεν έχουν κακή άποψη για την σημερινή κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε τον ισχυρισμό του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόσκληση για συνάντηση επιμένοντας ότι του ζήτησε δύο φορές να συναντηθούν.
Υποστήριξε επίσης πως όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει “ούτε Μητσοτάκη, ούτε Τσίπρα” εννοεί βασικά “όχι στον Μητσοτάκη”.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έστω και αν μαθηματικά οδηγούσε σε μια κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων τόνισε πως όλες οι ώριμες δημοκρατίες εναποθέτουν σε μια ανεξάρτητη αρχή την κοστόλογηση των προγραμμάτων και σημείωσε πως ο ίδιος εξακολουθεί να ζητά, έστω ενόψει των δεύτερων εκλογών που είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε αυτές-όπως είπε- να υπάρξει κοστολόγηση, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το αποφεύγει

Υποστήριξε μάλιστα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο πλουσιοπάροχο που είναι αδύνατο να υλοποιηθεί και σημείωσε ότι αναμένει ακόμη απάντηση σε αυτή την πρόταση αντί για σιωπή.

Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο δημοσιονομικής υπευθυνότητας από τον οποίο δεν πρέπει να ξεφεύγουμε, συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι στο δεύτερο μισό της τετραετίας θέλει να αρχίσει να εξετάζει την συνολική μείωση του ΦΠΑ, διευκρίνισε ωστόσο ότι μείωση του ΦΠΑ σήμερα δεν θα είχε ουσιαστική έκπτωση στις τιμές.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια εκτίμησε πάντως ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αποκλιμάκωση και στα τρόφιμα, τόνισε ότι συζητάμε ενδεχόμενη επέκταση του market pass εάν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, επέμεινε όμως ότι η μόνιμη λύση δεν είναι άλλη από την αύξηση των εισοδημάτων γι’ αυτό και ο ίδιος επιμένει στην αύξηση των μισθών, αλλά και στο ότι έχουμε σημαντικές δυνατότητες να μειώσουμε φόρους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε εξάλλου την εκτίμηση πως η ΝΔ και μία σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρουν την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023.

Υποστήριξε ότι αντίθετα, με μία κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, εάν εφαρμόσει ένα κομμάτι του προγράμματός του, όχι για επενδυτική βαθμίδα, αλλά θα γυρίσουμε σε πολύ άσχημες εποχές και, όπως είπε, “αυτό δεν είναι κινδυνολογία” και σήμερα κανείς δεν θα δώσει στην Ελλάδα δεύτερη ευκαιρία εάν ξαναγυρίσουμε στις κακές συνήθειες.

Τόνισε ότι το επιτελικό κράτος υπήρξε μια μεγάλη κατάκτηση για την δημόσια διοίκηση, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και κυβερνητική αναδιοργάνωση, όμως το επιτελικό κράτος “ήρθε για να μείνει και να γίνει καλύτερο”.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξάλλου απαράδεκτο να υπάρχουν μισθολογικές αποστάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών

Όσον αφορά το θέμα των παρακολουθήσεων υπογράμμισε πως η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, ενώ τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να κουνά το δάχτυλο για το κράτος δικαίου αυτός που έχει δίπλα του έναν αμετάκλητα καταδικασμένο.

Με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία τόνισε ότι η τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη, τόνισε ότι ο ίδιος θα καλέσει να συγχαρεί όποιον εκλεγεί Πρόεδρος και ότι θα επιδιώξει μια συνάντηση με όποιον αναδειχθεί νικητής για να βάλουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας τα επόμενα χρόνια.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο βασικός πυρήνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς την ενίσχυση της δυνατότητας αποτροπής της χώρας, την οικοδόμηση στέρεων συμμαχιών και την ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν αλλάζει.

Μακάρι να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για να οδηγηθούμε σε μία πιο μόνιμη εκτόνωση, σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν είμαι αφελής και οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι και για το καλύτερο και για το χειρότερο σενάριο.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα