back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ταϊλάνδη: Ρεκόρ συμμετοχής αναμένεται στις σημερινές βουλευτικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Οι Ταϊλανδοί ξεκίνησαν σήμερα να ψηφίζουν στις πρώτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις του 2020, με τη συντηρητική κυβέρνηση να εμφανίζεται να χάνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι αναλυτές αναμένουν υψηλό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο αντικατοπτρίζει την επιθυμία μεγάλου μέρος των Ταϊλανδών για αλλαγή, την ώρα που στη χώρα παρατηρείται υποχώρηση των βασικών ελευθεριών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Pheu Thai, υπό την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα, την Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, ελπίζει να γυρίσει τη σελίδα σχεδόν μίας δεκαετίας κατά την οποία στην Ταϊλάνδη κυριαρχούσε ο στρατός ή οι σύμμαχοί του, υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πραγιούτ Τσαν- ο- Τσα, 69 ετών.

Η Εκλογική Επιτροπή αναμένει η συμμετοχή να φτάσει το 80%, με τις κάλπες να κλείνουν στις 17:00 (13:00 ώρα Ελλάδα) και τα ανεπίσημα αποτελέσματα να αναμένονται περίπου στις 22:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον πρόεδρό της.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα Pheu Thai και «Προχωράμε Μπροστά» θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι κάποιο από τα δύο θα καταφέρει να κυβερνήσει, λόγω των κανόνων που υιοθετήθηκαν στην Ταϊλάνδη από τον στρατό μετά το πραξικόπημά του το 2014, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να τον ευνοούν.

«Εκλογικό κύμα»

Οι βασικοί υποψήφιοι πήγαν να ψηφίσουν στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ το πρωί, τοπική ώρα, μετά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στις 08:00 (04:00 ώρα Ελλάδας)

Ο πρώην στρατηγός Πραγιούτ κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν μαζικά, δηλώνοντας ότι ελπίζει «σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό συμμετοχής».

Ο Πραγιούτ κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 2014 και στη συνέχεια το 2019 εξελέγη πρωθυπουργός έπειτα από μια αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τώρα φαίνεται να είναι σε δυσμενή θέση έναντι του φιλοδημοκρατικού μετώπου, του οποίου ηγείται η 36χρονη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα.

Η Σιναουάτρα διεξήγαγε την προεκλογική της εκστρατεία με σύνθημα «το εκλογικό κύμα», το οποίο θα χρειαστεί για να κερδίσει την εξουσία.

Το κόμμα της χρειάζεται 376 έδρες σε σύνολο 500 στην Εθνοσυνέλευση για να αντισταθεί στην επιρροή των 250 γερουσιαστών που έχουν διοριστεί από τον στρατό. Αντιθέτως οι φιλοστρατιωτικοί αντίπαλοί της χρειάζονται μόνο 126 βουλευτές για να διασφαλίσουν την πλειοψηφία για την εκλογή πρωθυπουργού, ο οποίος επιλέγεται και από τα δύο σώματα.

Η Παετονγκτάρν Σιναουάτρα βασίζεται στη δημοφιλία του πατέρα της, του Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης από το 2001 ως το 2006 και πλέον ζει εξόριστος για να γλιτώσει από μια καταδίκη για διαφθορά.

Η χαρισματική προσωπικότητα του Τακσίν, ενός δισεκατομμυριούχου τον οποίο χιλιάδες κάτοικοι αγροτικών περιοχών στη βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη λατρεύουν καθώς ωφελήθηκαν από τις κοινωνικές του μεταρρυθμίσεις, πολώνει την πολιτική ζωή της χώρας εδώ και 20 χρόνια μεταξύ των υποστηρικτών του (των «κόκκινων») και των συντηρητικών του αντιπάλων που στηρίζουν τον στρατό (των «κίτρινων»).

Τόσο ο Τακσίν, όσο και αδελφή του Γινγκλούκ Σιναουάτρα, εκδιώχθηκαν από την εξουσία με στρατιωτικά πραξικοπήματα το 2006 και το 2014 αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα