back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΑΔΕ: «Τρέχουν» οι εξπρές συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου για χιλιάδες φορολογούμενους 

Διαβάστε επίσης

Εξπρές διαδικασίες σε επιστροφές και συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος εφαρμόζει, εδώ και λίγες εβδομάδες, η ΑΑΔΕ με αρχή την φετινή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος από 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, με αποτέλεσμα όσοι φορολογούμενοι, χωρίς χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, έχουν λαμβάνειν από την εφορία να πιστώνονται τα χρήματα τους , το πολύ σε μια εβδομάδα, στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Εκτός από τις επιστροφές φόρου για τους δικαιούχους, ανά δύο φορές κάθε μήνα (το πρώτο και τρίτο δεκαήμερο) εφαρμόζονται κεντρικά από την ΑΑΔΕ για πολλούς φορολογούμενους και συμψηφισμοί τυχόν επιστροφών φόρων που δικαιούνται με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους σε εφορία ή ΚΕΑΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι τρέχουσες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρώτος κεντρικός συμψηφισμός επιστροφών φόρου εισοδήματος που προέκυψε από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με οφειλές ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με αυτόν για 20.000 φορολογούμενους -οφειλέτες συμψηφίστηκαν οι επιστροφές φόρου που είχαν λαμβάνειν από την εφορία με φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και μέσω αυτής της διαδικασίας αποπληρώθηκαν στο δημόσιο 5 εκατ. ευρώ.

Εάν, για ειδικές περιπτώσεις φορολογουμένων, κριθεί ότι ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου και οφειλών τους δεν είναι εφικτός μέσω του κεντρικού συστήματος της ΑΑΔΕ τη λύση καλούνται να δώσουν οι οικείες εφορίες. Οσον αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου και δεν είχαν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σε 120.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ , πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 28,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος , σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, και ενώ απομένουν 2,5 μήνες έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος (31 Ιουλίου) ,έως σήμερα υποβλήθηκαν περίπου 960.000 φορολογικές δηλώσεις εκ των οποίων σχεδόν οι μισές περίπου (54%)είναι μηδενικές, δηλαδή όσοι φορολογούμενοι τις υπέβαλλαν δεν πληρώνουν ούτε έχουν λαμβάνειν φόρο, το 17,2% των δηλώσεων έχει επιστροφή φόρου (μ.ο 370 ευρώ) και το 28,75% καλείται να πληρώσει φόρο (μ.ο 772 ευρώ) σε 8 μηνιαίες δόσεις (η πρώτη έως στα τέλη Ιουλίου)ή εφάπαξ έως στις 29 Ιουλίου με έκπτωση 3%.

Όσοι φορολογούμενοι αδυνατούν να εξοφλήσουν το φόρο σε 8 άτοκες δόσεις ή εφάπαξ μπορούν να τακτοποιήσουν την οφειλή του φόρου εντασσόμενοι στην έντοκη πάγια ρύθμιση της εφορίας των 12-24 μηνιαίων δόσεων .

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα