back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Κουμουτσάκος: Ο Ερντογάν θα κυριαρχήσει και στις επαναληπτικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των τουρκικών εκλογών σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, υποψήφιος με τη ΝΔ στον Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας και πρώην υπουργός, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Και μπορεί το ποιος θα είναι τελικά ο νικητής μεταξύ των δύο υποψηφίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να το μάθουμε στις 28 Μαΐου, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, ο Ερντογάν οδεύει με μεγάλη δυναμική προς τον δεύτερο γύρο και σε περίπτωση επανεκλογής θα εξακολουθήσει να υιοθετεί στην επίσημη εξωτερική πολιτική της χώρας του το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας και να μην κρύβει τις νέο-οθωμανικές του βλέψεις.

«Το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει ότι ο Ερντογάν θα κυριαρχήσει και στις επαναληπτικές εκλογές και μάλιστα εν μέσω ενός κλίματος έντονης κριτικής , κατηγοριών και ενστάσεων για την εκλογική διαδικασία. Η Τουρκία παραμένει μια ιδιότυπη δημοκρατία, μια χώρα διχασμένη στα δύο. Υπάρχουν τα παράλια, δηλαδή η δυτικόστροφη Τουρκία που ψηφίζει κεμαλικούς και η βαθιά Τουρκία που υποστηρίζει τον Ερντογάν και την ισλαμική αντίληψη για τη χώρα του», εκτίμησε.

Επιχειρώντας να αναλύσει το πως μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το αποτέλεσμα των εκλογών στη γειτονική χώρα, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές ανατροπές καθώς -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- δεν υπάρχουν γεωστρατηγικές ρίζες.

«Οι στρατηγικές επιλογές είναι σαν τάνκερ. Θέλουν μεγάλο χώρο και πολύ χρόνο για να στρίψουν και να αλλάξουν πορεία. Το δόγμα της γαλάζιας πατρίδα είναι εδώ για να μείνει. Η αποκλιμάκωση της μεταξύ μας έντασης μετά από τους σεισμούς στην Τουρκία είναι καθαρά περιστασιακή και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Χρειάζεται αρκετή δουλειά προκειμένου η αποκλιμάκωση να μετατραπεί σε ύφεση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι την πραγματική αντίληψη της νέας ηγεσίας της Τουρκίας θα την δούμε τον Οκτώβριο, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας η οποία συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Πρόκειται για δύο ιστορικά γεγονότα που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη Τουρκία αλλά και τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή. Ως Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως ακριβώς σκέφτεται η Τουρκική ηγεσία που θα προκύψει από τον επόμενο γύρο των εκλογών. Εμείς, παρακολουθούμε με μεγάλη ψυχραιμία τις εξελίξεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας και την αποτρεπτική μας ικανότητα, έχουμε ξεκάθαρες θέσεις , σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, επομένως και την άνεση να κάνουμε μια νηφάλια εκτίμηση των αποτελεσμάτων για να δούμε πως θα πορευτούμε».

Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος κατέγραψε ως θετικό στοιχείο για την Ελλάδα το γεγονός ότι οι μεγάλες κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας έχουν διακομματική αποδοχή ενώ σε ότι αφορά στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι θα κυριαρχήσουν οι προτάσεις διακυβέρνησης.

«Αυτό που προέχει είναι αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, πόσο βιώσιμη θα είναι, αν θα μπούμε σε μια φάση ανατάραξης του πολιτικού συστήματος ή σταθερότητας. Όσο η αντιπολίτευση δεν απαντά στο ερώτημα πως θα σχηματίσει μια στιβαρή κυβέρνηση, θα χάνει. Η ΝΔ έχει απάντηση, συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρωθυπουργό και στοχεύει στην αυτοδυναμία. Στον αντίποδα, υπάρχει ένα τοπίο στην ομίχλη μεταξύ ανθρώπων που αντιδικούν, επομένως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη χώρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα