back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η Ελληνίδα σκλάβα» της Άννας Γρίβα

Διαβάστε επίσης

«Γιατί εμείς, τα κορίτσια που πεθάναμε άδικα από φονικό χέρι, περιπλανιόμαστε αδιάκοπα στο παρελθόν και στο μέλλον, σε κάθε γη και σε κάθε θάλασσα. Εμείς τα κορίτσια που πεθάναμε άδικα ξέρουμε καλά ότι ο κόσμος δεν αλλάζει ποτέ»  (σ. 151).

Μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρονται ως αιχμάλωτοι στα σκλαβοπάζαρα της Σμύρνης και της Ανατολής. Ανάμεσά τους και η μικρή Γαρυφαλλιά που ήδη έχει γνωρίσει όλη τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα του ανθρώπινου είδους. Τρία χρόνια μετά, ο Αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Κέρτις θα τη λυπηθεί, θα την ελευθερώσει και θα τη μεταφέρει στην πατρίδα και την οικογένειά του στην Ουάσινγκτον, σε μια ήπειρο που έχει βουτηχτεί εξ ολοκλήρου στο αίμα και όπου –σε πολλά σημεία της- εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη η δουλεία. Όμως, όλα τα πρόσωπα αναζητούν την ελευθερία, αν αυτή είναι δυνατή κι ό, τι κι αν σημαίνει αυτή.

Η Άννα Γρίβα εμπνέεται από την πραγματική ιστορία της Ελληνίδας Γαρυφαλλιάς Μιχάλβεη που μετά τον θάνατό της το 1830 στην ηλικία των δεκατριών ετών μετατράπηκε σε διεθνές σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία και την κατάργηση της δουλείας. Μέσα από διαδοχικές πολλαπλές αφηγήσεις όλων των χαρακτήρων και με έναυσμα την καθηλωτική δύναμη της ιστορίας, η συγγραφέας μιλάει για την αιώνια βαναυσότητα που ίσως να μη σταματήσει να υπάρχει, για τη διαχρονική ανάγκη για την έλευση πιο όμορφων ημερών και εποχών. Το ιδανικό μέλλον όπου όλοι θα είμαστε ελεύθεροι.

«Άραγε αυτό είναι η ελευθερία; Να μην ανήκεις πουθενά; Να μη σε δένει τίποτα με κανέναν τόπο; Να φεύγεις, να κινείσαι ασταμάτητα, να ταξιδεύεις πέρα από εκεί που μπορούν να φτάσουν τα μάτια σου; Πριν λίγο καιρό ναι, αυτό θα νόμιζα. Τώρα όμως το ξέρω καλά: δεν είναι αυτό ελευθερία, αλλά το να ανήκεις σ’ έναν τόπο, σ’ ένα σπίτι, σε μια οικογένεια. Να έχεις σαν τα πουλιά μια φωλιά και από εκεί να φεύγεις κατά την επιθυμία σου και να επιστρέφεις όταν θα νιώθεις την κούραση του ταξιδιού να σε ρίχνει στη γη. Εγώ όμως είμαι ένα πουλί άρρωστο και χωρίς φωλιά, ίσως ένα πουλί που μοιάζει με ανήμπορο τέρας, γιατί δεν έχω φτερά ούτε ξέρω να κελαηδώ» (σ. 52).

Το μυθιστόρημα της Άννας Γρίβα «Η Ελληνίδα σκλάβα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα