back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ρωσικό πετρέλαιο: Σε επίπεδο ρεκόρ οι εξαγωγές παρά τις κυρώσεις

Διαβάστε επίσης

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία παρά τις βαριές δυτικές κυρώσεις, καθώς ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA).

Ο διεθνής οργανισμός, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τον περασμένο μήνα τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.

«Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων», παρατήρησε ο ΔΟΕ.

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία…), όμως η Μόσχα «μοιάζει να δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.

«Τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα» (συνυπολογίζοντας τα προϊόντα διύλισης), γράφει ο ΔΟΕ, ποσότητα που αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια», στα 15 δισεκ. δολάρια.

Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα «ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης η οποία υπερέβη τις προσδοκίες» με «απόλυτο ρεκόρ το Μάρτιο στα 16 δισεκ. βαρέλια την ημέρα» για την ασιατική χώρα, δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα