back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ εκφράζει ανησυχία προς την ΕΕ για την έλλειψη προόδου στο θέμα της συμπερίληψης των Βουλγάρων στο Σύνταγμα των Σκοπίων

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ εξέφρασε την ανησυχία του στον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βάρχελι για την έλλειψη προόδου στο θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της συμπερίληψης των Βουλγάρων ως συστατικού τμήματος του λαού του κράτους αυτού, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο Τύπου της προεδρίας.

Η τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων ώστε να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι σε αυτό συνιστά υποχρεωτική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η Βόρεια Μακεδονία τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Μόνο με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών καλής γειτονίας μπορεί η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε ο Ράντεφ στον Βάρχελι.

“Γινόμαστε μάρτυρες της αυξανόμενης συστηματικής διάκρισης, αστυνομικής, διοικητικής και της δικαστικής αυθαιρεσίας κατά βουλγαρικών ενώσεων, όπως και των αυξανόμενων εγκλημάτων μίσους κατά Βουλγάρων και ανθρώπων με βουλγαρική ταυτότητα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, δήλωσε ο Ράντεφ. Ο Βούλγαρος πρόεδρος σημείωσε τις συστηματικές πιέσεις και επιθέσεις εναντίον Βουλγάρων και βουλγαρικών συλλόγων στη Βόρεια Μακεδονία τους τελευταίους μήνες και την ψήφιση νόμου με αναδρομική ισχύ για τα ιδρύματα και τις οργανώσεις πολιτών, βάσει του οποίου από τις 17.000 ΜΚΟ στη χώρα μόνο δύο βουλγαρικοί σύλλογοι έκλεισαν.

Η Βουλγαρία εκτιμά ιδιαίτερα την ενεργό συνεργασία και την ορθολογική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσωπικά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Βάρχελι για την επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ευρώπης, δήλωσε ο Ράντεφ. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των εποικοδομητικών συναντήσεών του με τον Επίτροπο Βάρχελι και της ενεργού συνεργασίας για την ανάπτυξη του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τη Βόρεια Μακεδονία στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα διασφάλισε την προστασία των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη χώρα και της πολιτιστικής-ιστορικής τους κληρονομιάς.

Η Βουλγαρία εκτιμά ιδιαίτερα την αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών και την έντονη καταδίκη για την άρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στις 6 Μαΐου να επιτρέψει στον ευρωβουλευτή Αντρέι Κοβάτσεφ να εισέλθει στο έδαφός της, δήλωσε ο Βούλγαρος πρόεδρος. “Περιμένουμε τέτοιες αντιδράσεις όχι μόνο όταν θίγονται τα δικαιώματα των ευρωβουλευτών, αλλά και των απλών Ευρωπαίων πολιτών, των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας με βουλγαρική ταυτότητα”, πρόσθεσε.

Ο Βάρχελι εξέφρασε την κατανόηση της Επιτροπής για τη σημασία των ανοιχτών θεμάτων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και επεσήμανε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Ο Επίτροπος της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι τα κριτήρια της Κοπεγχάγης είναι σαφώς διατυπωμένα και ξεκάθαρα και ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Ο Βάρχελι επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να λάβει μέρος στο Φόρουμ ΕΕ – Βαλκανίων, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στην 50ή επέτειο της πρώτης διεύρυνσης της ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα