back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νιγηρία: Τουλάχιστον 30 νεκροί σε συγκρούσεις κτηνοτρόφων-αγροτών

Διαβάστε επίσης

Πάνω από τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νιγηρία όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε γεωργούς και κτηνοτρόφους σε χωριά της πολιτείας Πλατό, δήλωσε χθες Τρίτη πολιτειακός αξιωματούχος.

Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε «κτηνοτρόφους και γεωργούς» τα θύματα είναι «πάνω από τριάντα» άνθρωποι, που «έχασαν τη ζωή τους», συνόψισε ο Νταν Ματζάγκ, επίτροπος ενημέρωσης και επικοινωνίας αυτής της πολιτείας της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Τμήματα της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας μετατρέπονται συχνά σε θέατρο συγκρούσεων και εντάσεων κυρίως για την εκμετάλλευση γαιών και υδάτινων πόρων.

Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες ήταν εκτενείς, αναφέρθηκαν σε αρκετά χωριά της περιφέρειας Μαγκού, διευκρίνισε η αστυνομία.

«Περί τις 11:56» [σ.σ. τοπική ώρα· στις 13:56 ώρα Ελλάδας], «λάβαμε επείγουσα τηλεφωνική κλήση» που έκανε λόγο για ενόπλους που «έριχναν σποραδικά», εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν επιτόπου και συγκρούστηκαν με τους ταραχοποιούς, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Άλφρεντ Αλάμπο.

Η αλληλουχία φόνων και ενεργειών αντιποίνων στην περιοχή έχει φόντο ευρύτερο κύμα εγκληματικότητας: συμμορίες εξαπολύουν στοχευμένες επιθέσεις σε χωριά, επιδίδονται σε μαζικές απαγωγές και λεηλασίες.

«Τη στιγμή που μιλάμε, οι δράστες έχουν τραπεί σε φυγή και οι αστυνομικοί μας τους καταδιώκουν με σκοπό να εξασφαλίσουν την εξουδετέρωση ή, εάν είναι εφικτή, τη σύλληψή τους», σύμφωνα με τον κ. Αλάμπο.

Ο περιφερειάρχης της Μαγκού επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 24 ώρες προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των ταραχών.

Η βία στην περιοχή είναι μια από τις πολλές προκλήσεις ως προς την ασφάλεια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μπόλα Τινούμπου, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του εντός του μήνα.

Ο στρατός της Νιγηρίας είναι αντιμέτωπος με τζιχαντιστικές οργανώσεις σε βορειοανατολικούς τομείς της χώρας και αυτονομιστικές οργανώσεις σε νοτιοανατολικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα