back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την επείγουσα χρήση εμβολίου για την γρίπη των πτηνών

Διαβάστε επίσης

Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επείγουσα χρήση εμβολίου για τη γρίπη των πτηνών για να προστατευθούν οι Κόνδορες της Καλιφόρνιας, ένα άκρως απειλούμενο και επιβλητικό είδος αρπακτικών πτηνών, που έχει ήδη σωθεί μια φορά ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Μετά τον εντοπισμό τον Μάρτιο νεκρού κόνδορα που είχε προσβληθεί από άκρως παθογόνο στέλεχος της γρίπης των πτηνών, η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Έκτοτε, τουλάχιστον 13 κόνδορες που είχαν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών βρέθηκαν νεκροί, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας σε ανακοίνωσή του.

Οι θάνατοι των αρπακτικών αυτών, όλα εντοπίστηκαν νεκρά κοντά στα σύνορα Αριζόνας-Γιούτας, προκαλούν ανησυχία με δεδομένο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους αυτού υπολογιζόταν σε 561 στο τέλος του 2022, εκ των οποίων τα 347 ζούσαν ελεύθερα στη φύση σε τρεις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και το Μεξικό και τα 214 σε συνθήκες αιχμαλωσίας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής.

Προτού εμβολιαστούν οι κόνδορες, η υπηρεσία αυτή θα διεξαγάγει πιλοτική έρευνα ασφαλείας από αυτόν τον μήνα στα αρπακτικά της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε η Τζοάνα Τζίλκεσον, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος για το εμβόλιο αυτό σε άγρια πτηνά στις ΗΠΑ.

Η γρίπη των πτηνών έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών παγκοσμίως, ενώ ο ιός αυτός διαδίδεται ευρέως από τα άγρια πτηνά τα οποία τον μεταδίδουν στα πουλερικά.

Ο Κόνδορας της Καλιφόρνιας είναι ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά στον κόσμο με άνοιγμα φτερών που φτάνει έως και τα 2,7 μέτρα και βάρος πάνω από 9 κιλά, σύμφωνα με την διεύθυνση στην Καλιφόρνια της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής.

Ο πληθυσμός τους μειώθηκε σε μερικές δεκάδες ως τα χρόνια του 1970 λόγω της λαθροθηρίας, της δηλητηρίασης από μόλυβδο, της κατάποσης δηλητηριασμένων δολωμάτων και ρυπογόνων ουσιών για το περιβάλλον, όπως το φυτοφάρμακο DDT.

Ωστόσο ένα πρόγραμμα εκτροφής σε συνθήκες αιχμαλωσίας βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού τους σε 161 πτηνά ως το 1999 από 27 που ήταν το 1987, σύμφωνα με την διεύθυνση της Υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής στην Καλιφόρνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα