back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά αλλά θέλει λύση σε μόνιμη βάση

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρατείνεται για δύο μήνες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η συμφωνία παρατείνεται για να βοηθηθούν χώρες που έχουν ανάγκη, αλλά πρόσθεσε ότι η συνολική εκτίμηση της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με τη συμφωνία «δεν έχει αλλάξει».

Η επιβεβαίωση της ρωσικής πλευράς ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την παράταση της αποκαλούμενης και Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά.

Από την πλευρά του το Κίεβο χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος, ο Ολεκσάντρ Κουμπράκοφ.

«Χαιρετίζουμε τη συνέχιση της Πρωτοβουλίας (της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά), αλλά τονίζουμε ότι αυτή πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κουμπράκοφ με ανάρτηση στο Facebook.

Η παράταση κατά δύο μήνες της συμφωνίας για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι “καλό πράγμα”, σχολίασε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ωστόσο ότι “ο κόσμος πρέπει να είναι βέβαιος ότι αυτή η οδός θα είναι εκεί σε μόνιμη βάση”, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι “κρατά όμηρο” τη συγκεκριμένη συμφωνία που έχει καθοριστική σημασία για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα