back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες Ισραηλινοί στην “Πορεία των Σημαιών” στην Ιερουσαλήμ – Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για την παραδοσιακή «Πορεία των Σημαιών», μια διαδήλωση που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια σε επίδειξη ισχύος των Εβραίων εθνικιστών καθώς γίνεται στην επέτειο της κατάληψης της πόλης από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Φέτος, η πορεία αυτή οργανώθηκε σε τεταμένο κλίμα: από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη περίπου 200 άνθρωποι, οι 35 εκ των οποίων στον «πόλεμο των πέντε ημερών» (9-13 Μαΐου) μεταξύ του ισραηλινού στρατού και παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ένα επεισόδιο σημειώθηκε στην Πύλη της Δαμασκού, στην Παλιά Πόλη, όταν συμμετέχοντες στην πορεία επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του ίδιου πρακτορείου είπαν ότι είδαν νεαρούς Εβραίους να φτύνουν Παλαιστίνιους και να κλωτσούν έναν από αυτούς, προτού να επέμβει η αστυνομία για να τους διαλύσει.

Ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στους Άραβες».

Στη Γάζα, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες, συγκεντρώθηκαν στα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε δακρυγόνα προς την πλευρά εκείνων που πλησίαζαν τον φράχτη ασφαλείας.

Μια πηγή προσκείμενη σε παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας στη Γάζα είπε εξάλλου ότι μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει αυτόν τον θύλακα, εκτόξευσαν «προειδοποιητικά» μια ρουκέτα προς τη Μεσόγειο.

Η «Πορεία των Σημαιών» είναι μια διαδήλωση που οργανώνεται από το Ισραήλ με την ευκαιρία της «Ημέρας της Ιερουσαλήμ», για να γιορταστεί η «επανένωση» της πόλης μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1967. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, καθώς την θεωρεί «παράνομη» με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η πορεία περνάει κατά παράδοση από την Παλιά Πόλη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και καταλήγει στο Τείχος των Δακρύων, τον ιερό τόπο προσευχής των Εβραίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα