back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως ασκούν «διπλωματία καταναγκασμού»

Διαβάστε επίσης

`Η διπλωματία της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ασκούν «διπλωματία καταναγκασμού» καθώς οι ηγέτες των κρατών της G7 ξεκινούν τη σύνοδό τους στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Η τριήμερη σύνοδος της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου αναμένεται να έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της Κίνας.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, σε μακροσκελές κείμενο που δημοσιοποίησε, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως έχουν «μακρά και σκοτεινή ιστορία» ως προς την «διπλωματία καταναγκασμού».

«Οι ΗΠΑ συνηθίζουν να κατηγορούν άλλες χώρες πως χρησιμοποιούν το καθεστώς μεγάλων δυνάμεων που έχουν, καταναγκαστικές πολιτικές και οικονομικούς καταναγκασμούς για να αναγκάζουν άλλες χώρες να τις υπακούν, για διπλωματία καταναγκασμού, όμως στην πραγματικότητα είναι οι ΗΠΑ αυτές που ασκούν διπλωματία καταναγκασμού», σύμφωνα με το κείμενο.

Αναφέρεται μεταξύ άλλων στα «κατοχυρωμένα δικαιώματα εφευρετών, τα δικαιώματα πατεντών και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας» που «ανήκουν όλα στις ΗΠΑ».

Χαρακτηρίζει την «διπλωματία καταναγκασμού» πάγιο «εργαλείο» στην «εργαλειοθήκη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν «υποφέρει» εξαιτίας της, ειδικά «οι αναπτυσσόμενες χώρες», που έχουν «υποστεί το βαρύτερο πλήγμα», επισημαίνοντας πως «ούτε οι σύμμαχοι και οι εταίροι των ΗΠΑ έχουν μείνει αλώβητοι».

Αυτοί που χρησιμοποιούν «καταναγκασμό, κυρώσεις, εκφοβισμό, καταστολή άλλων χωρών και φέρνουν χάος στον κόσμο στο τέλος θα βλάψουν τον εαυτό τους», προειδοποιεί το κείμενο. Η κινεζική διπλωματία καλεί την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη «συνήθειά της» να ασκεί «αχαλίνωτη διπλωματία καταναγκασμού» και να αποδεχθεί μια «δίκαιη και λογική παγκόσμια τάξη».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα