back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 11:00

Διαβάστε επίσης

Σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση η οποία φαίνεται πολύ πιθανό πλέον, να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου -αντί για τις 2 Ιουλίου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός- οδεύει η χώρα μετά την χθεσινή σαρωτική εκλογική νίκη της ΝΔ με ποσοστό 40,79%, υψηλότερο κατά μία περίπου μονάδα σε σχέση με το 2019 (39,85%), με βάση το οποίο η ΝΔ λαμβάνει με την απλή αναλογική 146 έδρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη από χθες το βράδυ, το στίγμα των προθέσεών του τονίζοντας ότι από σήμερα κιόλας ξεκινά ο αγώνας “ώστε στις επόμενες εκλογές αυτό το οποίο αποφάσισαν οι πολίτες, την αυτοδύναμη ΝΔ, να επιβεβαιωθεί και μαθηματικά στην κάλπη”. Χθες στην πρώτη επίσημη δήλωσή του δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί ακόμα πιο σκληρά ώστε να υλοποιηθούν οι δραστικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης, θα λάβει σήμερα την πρώτη διερευνητική εντολή συνεργασιών, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά δεν πρόκειται να την αξιοποιήσει . Αναμένεται να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνοντάς τους για την επιλογή του να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση, καθώς όπως ανέφερε και εχθές βράδυ- “τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα”.

Εν τω μεταξύ, με την ενσωμάτωση στο 99,6%, δεύτερος μετά τη ΝΔ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20.07%, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 11.46%, το ΚΚΕ με 7,23% και η Ελληνική Λύση με 4,45%.

Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν το 16%. Εκτός Βουλής το Μέρα25 με ποσοστό 2,59%.

Νίκη της ΝΔ και στην ψήφο των ομογενών. Λαμβάνει το 44,22% έναντι 18,47% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 10,56%, το ΜΕΡΑ25 με 10,25% και το ΠΑΣΟΚ με 6,66%.

«Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ” δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του. «Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες» πρόσθεσε, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι αλλαγές που χρειάζονται ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους την επόμενη κρίσιμη και τελική εκλογική μάχη. Σήμερα ενδεχομένως η σύγκλιση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική ενόψει της επόμενης κάλπης.

«Ανατέλλει ξανά ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μεγάλη νίκη όλων σας εναντίον εκείνων που το θέλανε μικρό. Να γίνουμε ξανά ο πραγματικός και γνήσιος αντίπαλος της ΝΔ», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Από αύριο ο λαός θα βρίσκεται απέναντι σε νέο κύμα επίθεσης. Καμιά στήριξη, καμιά ανοχή, κανένας συμβιβασμός σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές» ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ευχαριστούμε τους Έλληνες που τίμησαν την Ελληνική Λύση. Δεν προδώσαμε κανέναν. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε», είπε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Σε λίγη ώρα η υπηρεσιακή Υπουργός Εσωτερικών, καθηγήτρια Καλλιόπη Σπανού θα διαβιβάσει στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης. Στις 11:30 ο κ. Κώστας Τασούλας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να τα παραδώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Εκτίναξη του Χρηματιστηριου Αθηνών μετά τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών. Άνοιξε με κέρδη κοντά στο 6%.

Στην μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ. «Πολιτικός σεισμός και θρίαμβος Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε ποσοστό διπλάσιο από τον ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η Ιταλική Corriere della Sera. «Αν στις επόμενες εκλογές λάβει τις ίδιες ψήφους δεν θα χρειαστεί καμία συμπόρευση, θα είναι ένας γαλάζιος απόλυτος κυρίαρχος», προσθέτει η εφημερίδα. «Οι συντηρητικοί πανηγυρίζουν συντριπτική νίκη. Οι Έλληνες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι καθαρή εντολή, αλλά αυτό δεν αρκεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης», γράφει η Γερμανική WELT.

Στην Ουκρανία οδηγούν τα νέα στοιχεία σχετικά με τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με ομάδα γερμανικών, σουηδικών, πολωνικών και δανικών ΜΜΕ που ερευνούν την υπόθεση.

Αποκόπηκε ξανά από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, τον οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα μέσω Telegram η ρωσική κατοχική διοίκησή του. Τα αίτια της διακοπής ερευνώνται.

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ. Στο επίκεντρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί. Πάντως η Ουγγαρία έχει απειλήσει να μπλοκάρει τον τελευταίο γύρο κυρώσεων, καθώς στον κατάλογο των εν δυνάμει στόχων έχει περιληφθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η OTP, ενώ η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας με διαφορά ενός πόντου του Ολυμπιακού, ο οποίος έχασε την ευκαιρία να ανέβει για τέταρτη φορά στην κορυφή της Euroleague.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές σήμερα στην Αττική. Θερμοκρασία στην Αθήνα έως 24 βαθμούς Κελσίου.

21 βαθμοί αυτή την ώρα στο Γκάζι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα