back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νότια Κορέα και ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς ασφαλείας εν μέσω έντασης αναφορικά με την Ουκρανία και τη Β. Κορέα

Διαβάστε επίσης

Η Νότια Κορέα και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα να ξεκινήσουν στρατηγικό διάλογο μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών τους για την ανάπτυξη σύμπραξης ασφαλείας, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, εν μέσω έντασης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γιολ είχε σύνοδο κορυφής στη Σεούλ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία και οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Η Νότια Κορέα και η ΕΕ είναι σημαντικοί εταίροι που μοιράζονται τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Γιουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Γιουν πιέζει για ισχυρότερους δεσμούς ασφάλειας με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της έντασης αναφορικά με τη στάση της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν. Επιθυμεί επίσης συνεργασία για να περιοριστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.

Στις σημερινές συνομιλίες, που σηματοδοτούν την 60ή επέτειο των διμερών σχέσεων, ο Γιουν και οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Επέκριναν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο και τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων σε βάρος της Νότιας Κορέας.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την επιθετικότητά της και άμεσα, πλήρως και χωρίς όρους να αποσύρει όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις από το σύνολο των εδαφών της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου, η φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τον Γιουν για την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Γιουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν επίσης ελευθερία στις υπερπτήσεις και τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς και ειρήνη και σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν, λέγοντας ότι είναι αντίθετοι στις όποιες μονομερείς ενέργειες για αλλαγή του status quo στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού.

Η Νότια Κορέα και η ΕΕ θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία στην οικονομική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες βασικών βιομηχανιών, όπως των ημιαγωγών.

Αναφορικά με άλλα παγκόσμια ζητήματα, θα δημιουργηθεί μια «πράσινη σύμπραξη» με την ΕΕ για να δοθεί ώθηση σε μια φιλική προς το περιβάλλον μετάβαση, αναφέρουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση, με την προειδοποίηση ότι η τριπλή κρίση για τον πλανήτη που αφορά την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη μόλυνση αποτελεί «υπαρξιακή απειλή». Οι δύο πλευρές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για την ενίσχυση της συνεργασίας στην υγεία, βάσει της οποίας θα εργαστούν από κοινού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών ενώ θα βοηθούν η μία την άλλη στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα