back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ επέκριναν τον μόνιμο παράνομο εποικισμό στη Δυτική Όχθη

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επέκρινε το Ισραήλ χθες, Κυριακή, για την απόφασή του να επιτρέψει σε Εβραίους εποίκους να έχουν μόνιμη παρουσία σε παράνομο οικισμό στη Δυτική Όχθη, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει το εβραϊκό κράτος να μην νομιμοποιήσει.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής Κεντρικής Διοίκησης του Ισραήλ υπέγραψε την Πέμπτη εντολή με την οποία επιτρέπεται στους Ισραηλινούς να εισέρχονται στην περιοχή του Χόμες, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανοικοδόμηση εκεί επίσημου εβραϊκού οικισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ζητήσει επανειλημμένα από το Ισραήλ να αποφύγει ενέργειες που οξύνουν την ένταση με τους Παλαιστίνιους, όπως η νομιμοποίηση παράνομα ανοικοδομημένων εβραϊκών οικισμών, ενώ έχει αναφερθεί συγκεκριμένα και στο Χομές.

“Ανησυχούμε βαθιά για την εντολή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να αποκτήσουν μόνιμη παρουσία στο Χομές στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, το οποίο, βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας, ανεγέρθηκε παράνομα σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη”, ανέφερε ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η εντολή αυτή αντιβαίνει στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση το 2004 και πιο πρόσφατα σε αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η εν λόγω εντολή έχει στόχο να επιτρέψει στους Ισραηλινούς να εξακολουθήσουν να παρίστανται σε θρησκευτικό σχολείο που ήδη υπάρχει στο Χομές, ενώ πρόσθεσε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ανοικοδομήσει τον οικισμό ή να επιτρέψει την παρουσία Ισραηλινών σε παλαιστινιακή ιδιωτική γη.

Εξάλλου νωρίτερα χθες Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επισκέφθηκε το συγκρότημα όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα — ο τρίτος πιο ιερός τόπος του ισλάμ, ο οποίος, με την ονομασία Όρος του Ναού, είναι ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού– δηλώνοντας ότι το Ισραήλ “είναι αρμόδιο” εκεί.

Ο Μίλερ επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για “την προκλητική επίσκεψη” και “την εμπρηστική ρητορική”.

“Αυτός ο ιερός τόπος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς και ζητάμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν την ιερότητά του”, τόνισε επαναλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ ότι πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα