back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Τατζικιστάν επαναπατρίζει από τη Συρία περίπου 100 γυναίκες και παιδιά τζιχαντιστών

Διαβάστε επίσης

Κάπου εκατό γυναίκες και παιδιά επαναπατρίστηκαν στο Τατζικιστάν από τη Συρία, γνωστοποίησαν χθες Κυριακή οι αρχές του κράτους της κεντρικής Ασίας, εκατοντάδες υπήκοοι του οποίου ταξίδεψαν στην εμπόλεμη χώρα για να ενταχθούν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις.

«Επαναπατρίσαμε 104 πολίτες μας –31 γυναίκες και 73 παιδιά–, καθώς και 5 πολίτες του Καζακστάν –μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της–, κατόπιν αιτήματος των καζακικών αρχών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Τατζικιστάν.

Βρίσκονταν σε καταυλισμούς για μέλη των οικογενειών τζιχαντιστών που διαχειρίζονται οι κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία, όπου οι συνθήκες διαβίωσης επικρίνονται έντονα από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον Ιούλιο του 2022, 146 γυναίκες και παιδιά επαναπατρίστηκαν στο Τατζικιστάν σε παρόμοια επιχείρηση.

Χιλιάδες άνθρωποι από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, που έχουν κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, πήγαν στη Συρία και στο Ιράκ και εντάχθηκαν σε διάφορες τζιχαντιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Μετά την πτώση το 2019 του «χαλιφάτου» του ΙΚ, η διεθνής κοινότητα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πονοκέφαλο του επαναπατρισμού των οικογενειών των τζιχαντιστών που αιχμαλωτίστηκαν ή σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες στη Συρία και στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), πάνω από 41.000 αλλοδαποί, στην πλειονότητά τους κάτω των 12 ετών, κρατούνταν ακόμη το 2022 σε καταυλισμούς και σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία λόγω των φερόμενων σχέσεών τους με το ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα