back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ερντογάν: Η Δύση εποφθαλμιά την αμυντική μας βιομηχανία – Μας μισούν γιατί απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά

Διαβάστε επίσης

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε έντονα  την Δύση και τα δυτικά ΜΜΕ κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν το τελευταίο διάστημα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη με τα πρωτοσέλιδά τους για τις τουρκικές εκλογές.

Μάλιστα ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, αιτιολόγησε  ότι πίσω από την δυτική αποστροφή στο πρόσωπό του βρίσκεται η ενόχληση της Δύσης για  την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. «Τους αρέσει που η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας; Φυσικά δεν τους αρέσει… Δεν τους αρέσει γιατί πλέον δεν αγοράζουμε όπλα και πυρομαχικά από αυτούς», τόνισε.

«Το έθνος έδωσε απάντηση (στη Δύση) στις 14 Μαΐου. Ελπίζω ότι στις 28 Μαΐου θα το ξανακάνει», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ‘να φύγει ο Ερντογάν’, είπε για να προσθέσει: «Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά».

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας. «Ναυπηγούμε φρεγάτες και υποβρύχια. Αυτό για εμάς είναι εύκολο τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι, θα γίνουμε πιο ισχυροί στις θάλασσες . Ναυπηγήσαμε το δικό μας αεροπλανοφόρο. Με τους Άγγλους ή με τους Ισπανούς, ή με όποιον βάλει ο νους σας θα ναυπηγήσουμε μεγαλύτερης κατηγορίας πλοίο από το TCG Αnadolu. Φτάσαμε σε επίπεδο εξαγωγών. Ναυπηγούμε τα υποβρύχια μας. Έτσι οι συνεργασίες μας με τους Γερμανούς και με άλλες χώρες θα συνεχιστούν και για να γίνουμε πιο ισχυροί», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε το 49,5% των ψήφων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας συμμαχίας έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, έλαβε 45%.

Η κυριαρχία Ερντογάν στο πρώτο γύρο διευρύνθηκε χθες με την  επίσημη στήριξη που του προσέφερε ο τέταρτος του πρώτου γύρου, υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, ο οποίος απέσπασε 5% στην αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο ακροδεξιός υποψήφιος Σινάν Ογάν, ο οποίος εξασφάλισε 5,2% στον πρώτο γύρο, κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 28 Μαΐου.

Οι Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν από την Κυριακή να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Στο εξωτερικό, περίπου 3,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Η μεγαλύτερη διασπορά βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι με τουρκικές ρίζες. Από την ομάδα αυτή, περίπου 1,5 εκατ. μπορούν να ψηφίζουν στις τουρκικές εκλογές.

Στη Γερμανία, οι Τούρκοι ψηφοφόροι έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Μαΐου για να ψηφίσουν σε 17 σημεία που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την τουρκική εκλογική αρχή. Στο Βερολίνο, σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ψηφίζουν μέχρι την Τετάρτη στο τουρκικό γενικό προξενείο στην περιφέρεια Σαρλότενμπουργκ – Βίλμερσντορφ. Σύμφωνα με την πρεσβεία, περίπου 64.000 ψηφοφόροι ψήφισαν στο γενικό προξενείο κατά τον πρώτο γύρο.

Η Τουρκική Ομοσπονδία Βερολίνου – Βραδεμβούργου (TBB) τονίζει πως και οι δύο παρατάξεις κινητοποιούν τους υποστηρικτές τους στο Βερολίνο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, περίπου 65% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισαν τον Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει πως ο απερχόμενος πρόεδρος είχε καλύτερη επίδοση στη Γερμανία και άλλες χώρες απ’ ό,τι στην Τουρκία.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα