back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στη Ρώμη θα μεταβεί η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κολονά την Πέμπτη

Διαβάστε επίσης

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Ρώμη την Πέμπτη για να συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό της, τρεις εβδομάδες μετά την ένταση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ο οποίος επέκρινε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Στις 4 Μαΐου ο Νταρμανέν είχε δηλώσει ότι η Μελόνι «είναι ανίκανη να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, κάτι για το οποίο εκλέχθηκε». Οι δηλώσεις αυτές είχαν προκαλέσει την οργή της Ιταλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι να ακυρώνει την προγραμματισμένη για την ίδια ημέρα συνάντησή του με την Κολονά στο Παρίσι.

«Θα μεταβώ στην Ιταλία το απόγευμα της Πέμπτης έπειτα από πρόσκληση του Ιταλού ομόλογού μου» Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε η Κολονά στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Η Γαλλίδα υπουργός επεσήμανε ότι η σχέση του Παρισιού με τη Ρώμη «σίγουρα» δεν βρίσκονται σε κρίση.

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μια στιγμή ταλάντευσης και έκπληξης μετά τις δηλώσεις που έγιναν», παραδέχθηκε. «Έκτοτε δώσαμε εξηγήσεις», πρόσθεσε η Κολονά.

Η ίδια υπογράμμισε ότι Γαλλία και Ιταλία έχουν κοινά συμφέροντα: «να αποτρέψουν τις αναχωρήσεις και να ζητήσουν από τις χώρες που δεν εποπτεύουν επαρκώς τις ακτές τους να κάνουν περισσότερα».

Επίσης αποκάλυψε ότι «υπάρχουν λόγοι να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την αντιμετώπιση της διακίνησης (μεταναστών) και την αποτροπή των αναχωρήσεων».

«Η Ιταλία είναι όντως αντιμέτωπη με μεγάλη μεταναστευτική πίεση, η οποία περνά κυρίως από τη Μεσόγειο, και κατά συνέπεια επιθυμούμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία μαζί της», συνέχισε η Κολονά, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει «από κοινού με την ΕΕ».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Μελόνι να επισκεφθεί το Παρίσι τον Ιούνιο, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε: «πιστεύω ότι αναζητούμε ημερομηνίες, αλλά μένει να δούμε ακόμα».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα