back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Διαβάστε επίσης

Θετική είναι η καταγραφή των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, η οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις Εκθέσεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σε αυτές περιλαμβάνεται η δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της Ελλάδας μετά την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η Επιτροπή τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι εξυπρετήσιμο και οι «υπερβολικές ανισορροπίες» -καθεστώς στο οποίο βρίσκεται η χώρα μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία- μειώνονται. «Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της… Παρά τις πολλές προκλήσεις, η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και η οικονομική κατάσταση έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές» αναφέρει.

Η Επιτροπή τονίζει ότι παρά τη μεγάλη δημοσιονομική στήριξη που παρασχέθηκε από την κυβέρνηση το 2022 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η χώρα έφτασε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ. Εκτιμά μάλιστα ότι «τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω καθώς τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την πανδημία καταργούνται σταδιακά και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων είναι πιθανό να είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο».

Στα θετικά καταγράφεται η προώθηση της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, η πορεία ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, η διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και η πρόοδος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Θετική είναι η αναφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων καθώς και στην πορεία εκκαθάρισης των συντάξεων ωστόσο επισημαίνεται ότι το απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει υψηλό.

Η Επιτροπή προτείνει μεταξύ άλλων τη ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας μέσω της αναμενόμενης μείωσης των ειδικών δαπανώ, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με περαιτέρω αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ΑΠΕ, με αντίστοιχη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα