back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Freedon House: Η κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο πέρυσι

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περσινή χρονιά, σύμφωνα με αμερικανική έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της δημοκρατίας στην ανατολική Ευρώπη, το Freedom House, μια μη κυβερνητική οργάνωση που χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά έχει ανεξάρτητη διαχείριση, υπογραμμίζει ότι η βαθμολογία της Ουγγαρίας μειώθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλης χώρας, με εξαίρεση τη Ρωσία.

Η έκθεση καταγγέλλει κυρίως τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, οι οποίες αμαυρώθηκαν από «παρατυπίες, κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων και παραπληροφόρηση στα μέσα ενημέρωσης», αλλά και την «αυξανόμενη αδιαλλαξία του καθεστώτος Ορμπάν απέναντι στους διαφωνούντες».

Από το 2010, όταν επέστρεψε στην πρωθυπουργία της Ουγγαρίας, ο εθνικιστής Ορμπάν προώθησε συνταγματικές και νομικές αλλαγές που του επέτρεψαν να θέσει υπό τον έλεγχό του ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας, από τη δικαιοσύνη ως τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας τακτικά τις επικρίσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Freedom House η Ουγγαρία είναι κατά 43% δημοκρατική, έναντι 45% το 2021. Η Πολωνία παραμένει σταθερή στο 59%. Η Ρωσία πέρασε από το 5% στο 2%. Η Εσθονία έχει την καλύτερη βαθμολογία, με 83%, ενώ ακολουθούν η Λετονία, η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Τσεχία.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα