back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης διώκονται ακτιβιστές της «Letzte Generation»

Διαβάστε επίσης

Κατηγορίες για σύσταση και υποστήριξη εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν επτά μέλη της «Letzte Generation», της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα, η οποία είναι υπεύθυνη για την παρεμπόδιση της οδικής κυκλοφορίας και την καταστροφή έργων τέχνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, νωρίς σήμερα το πρωί 170 αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα σε 15 ακίνητα στο Βερολίνο, στη Βαυαρία, στην Έσση, στο Αμβούργο, στη Σαξονία – ‘Ανχαλτ, στη Σαξονία και στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν. Οι επτά ύποπτοι, 22 έως 38 ετών, φέρονται να έχουν συγκεντρώσει 1,4 εκατομμύριο ευρώ από δωρεές, από τα μέσα του προηγούμενου έτους μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, τα χρήματα «βοήθησαν στην πρόκληση χάους» από την «Τελευταία Γενιά», επομένως περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί έχουν κατασχεθεί. Το ίδιο συνέβη και με την ιστοσελίδα της οργάνωσης, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας από τις αρχές.

Τα μέλη της «Τελευταίας Γενιάς» συνηθίζουν να κολλούν τις παλάμες τους στην άσφαλτο σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, προκαλώντας καθημερινά χάος στις μεγάλες πόλεις. Δύο από τους υπόπτους θεωρούνται επίσης υπεύθυνοι για την απόπειρα δολιοφθοράς στον αγωγό πετρελαίου Τεργέστη – Ίνγκολσταντ τον Απρίλιο, ενώ πέρυσι οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στο διυλιστήριο PCK Schwedt στο Βραδεμβούργο, σταματώντας τη ροή του πετρελαίου, από το οποίο τροφοδοτούνται η βορειοανατολική Γερμανία και τμήμα της Πολωνίας.

Μεταξύ των υπόπτων βρίσκεται και ο – διάσημος πλέον – ακτιβιστής από τη Σαξονία Κρίστιαν Μπλόιλ, ο οποίος ωστόσο δεν συνελήφθη, καθώς απουσιάζει σε διακοπές. Η κατοικία του ωστόσο ερευνήθηκε από την αστυνομία και κατασχέθηκαν διάφορα στοιχεία.

«Το δικαστικό σώμα αναλαμβάνει δράση. Αυτό είναι και το σωστό μήνυμα από ένα αμυντικό συνταγματικό κράτος. Οι πολίτες, που υποφέρουν καθημερινά κατά χιλιάδες από τον τρόμο στους δρόμους που προκαλούν οι αυτοαποκαλούμενοι “σωτήρες του κλίματος”, θεωρούνται πλέον τα πραγματικά θύματα αυτών των εγκληματιών», δήλωσε στην BILD ο επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών Ράινερ Βεντ.

Πρόσφατα η Stuttgarter Zeitung δημοσίευσε έρευνα σχετικά με την χρηματοδότηση της οργάνωσης «Τελευταία Γενιά», εξηγώντας ότι οι δράσεις της στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως, για πανό, αφίσες, κόλλα, μετακινήσεις, εισιτήρια σε μουσεία και ενοικίαση αιθουσών συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της οργάνωσης, το 2022 δαπανήθηκαν 500.000 ευρώ, με το 50% του ποσού να αφορά μετακινήσεις και ενοικίαση καταλυμάτων για τους ακτιβιστές. Τα χρήματα, υποστηρίζει η οργάνωση, προέρχονται κυρίως από δωρητές που υποστηρίζουν τους στόχους της ομάδας και από τον χορηγό τους, την αμερικανική οργάνωση Climate Emergency Fund. Μέσω της ιστοσελίδας της οργάνωσης, μπορούσε κανείς να πληρώσει με PayPal, GooglePay ή πιστωτική κάρτα, ενώ γίνονταν συχνά και εκδηλώσεις «crowdfunding». Μόνο πέρυσι συγκεντρώθηκαν 900.000 ευρώ. Σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, πολλά από τα μέλη της οργάνωσης λαμβάνουν μηνιαίο «μισθό», από 950 έως 1800 ευρώ, καθώς έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους προκειμένου να ασχολούνται αποκλειστικά με τον ακτιβισμό.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα