back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Φαραντούρης: Δεν ηττήθηκαν οι ιδέες μας στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η στρατηγική, το αφήγημα και ο λόγος μας

Διαβάστε επίσης

24-05-2023

Στο εκλογικό αποτέλεσμα και στα φάλτσα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984, ο Νίκος Φαραντούρης καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική Περιφέρεια Κεφαλλονιάς-Ιθάκης,  στον απόηχο της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και σε ερώτημα για την κομματική ηγεσία.

Σε μια πρώτη αποτίμηση της λαϊκής ετυμηγορίας στις 21 Μαίου, ανέφερε πως άξιζε απολύτως η μάχη που δόθηκε.

«Προσωπικά, μετείχα με ενθουσιασμό στις εκλογές στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη. Κέρδισα ένα υψηλό ποσοστό προτίμησης, από τα υψηλότερα πανελλαδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε μια λαίλαπα καθίζησης, κάτι που ενισχύει μέσα μου το αίσθημα ευθύνης και περηφάνειας για την εκπροσώπηση των συμπατριωτών μου. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους γιατί με χιλιάδες ανάμεσά τους, δώσαμε υπόσχεση τιμής».

Συνεχίζοντας, σχολίασε τα αίτια της καθίζησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εστίασε κυρίως στον προεκλογικό λόγο, στην στρατηγική και στο συνολικό αφήγημα, όπως αναδείχθηκε. Έκανε λόγο για χασμωδία, διαπίστωσε έλλειμμα επικοινωνίας σε σχέση με τις βασικές κομματικές θέσεις, ενώ υπεραμύνθηκε της φιλοσοφίας των συνεργασιών.

«Δεν ηττήθηκαν οι ιδέες μας για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη ή προστασία των κοινωνικών αγαθών, αλλά η στρατηγική, το αφήγημα και ο λόγος μας. Δεν κατορθώσαμε να κινητοποιήσουμε, ούτε να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. Το τελευταίο διάστημα, παρατηρήθηκε μια χασμωδία δηλώσεων, που έδωσαν την αίσθηση μιας ετερόκλητης ομάδας, ενώ αντίθετα, υπήρχε πάντα ένα στιβαρό πρόγραμμα που ωστόσο δεν επικοινωνήθηκε όπως έπρεπε, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αισθανθεί ανασφάλεια.»

Για το αφήγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης και σύγκλισης, εκτίμησε ότι δεν βρήκε αποδέκτες, όπως αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων.

«Το σενάριο είχε καεί μετά τις διαδοχικές αρνήσεις των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Ο κόσμος ήθελε κάτι πιο συμπαγές ώστε να νοιώσει ασφαλής και αυτό είναι το μήνυμα για το πως θα πρέπει να δομήσουμε στο εξής, τον προεκλογικό, πολιτικό μας λόγο, υπό το πρίσμα και της δεύτερης αναμέτρησης που ακολουθεί, τον Ιούνιο» είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε τέλος, με θετικό πρόσημο τη στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό και να αναλάβει ακέραια την πολιτική ευθύνη για το απρόσμενο αποτέλεσμα, σπεύδοντας ταυτόχρονα να ξεκαθαρίσει ότι θα ηγηθεί της μάχης για τον δεύτερο γύρο.

«Ήταν μια γενναία δήλωση αυτοκριτικής του Αλέξη Τσίπρα», ήταν τα λόγια του Νίκου Φαραντούρη, ο οποίος άφησε αιχμές με το βλέμμα στη Νέα Δημοκρατία συμπληρώνοντας με νόημα ότι «αν και άλλοι απολογήθηκαν για τα Τέμπη, δεν προσχώρησαν εν τούτοις σε κάποια σοβαρή αυτοκριτική».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα