back to top
22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Αύριο στις 16:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία του Ιωάννη Σαρμά

Διαβάστε επίσης

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αύριο στις 16:00 θα ορκισθεί Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και του ανέθεσε σύμφωνα με τον άρθρο 37 του Συντάγματος, τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές, στις 25 Ιουνίου. «Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ την εντολή, αλλά και καθήκον μου, ως πολίτης», είπε ο κ.Σαρμάς, παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Προηγήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου διαπιστώθηκε και τυπικά η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τα κόμματα της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε κατά την σύσκεψη ότι οι διερευνητικές εντολές έδειξαν ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Επισήμανε πως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωράει στον σχηματισμό υπηρεσιακής και τόνισε ότι οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.

Το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος προβλέπει πως «…αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι αρχηγοί των κομμάτων απέρριψαν επίσης τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και κατόπιν τούτου, η κυρία Σακελλαροπούλου ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτηση του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αντανακλά πολιτικό πλουραλισμό και όχι μονομέρεια, και στα κρίσιμα υπουργεία να τοποθετηθούν άνθρωποι με εμπειρία ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν έκτακτα γεγονότα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης κατά την τοποθέτηση του σημείωσε ότι οι υπηρεσιακοί υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών που θα οριστούν, πρέπει να είναι πρόσωπα με γνώση των εν λόγω κρίσιμων χαρτοφυλακίων και υπογράμμισε περαιτέρω ότι και ο υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Τέλος,  ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι δεν είναι τα αναλογικότερα εκλογικά συστήματα, που εμποδίζουν τον σχηματισμό κυβερνήσεων, όπως άλλωστε υποδηλώνει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.

Την αισιοδοξία του ότι το ΚΚΕ θα βγει πιο δυνατό από την δεύτερη κάλπη, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Σύμφωνα με  νέο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα θα συγκληθεί η νέα Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την Δευτέρα στις 10:30 το πρωί, θα εκλεγεί ο Πρόεδρος του σώματος.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα