back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα εκτελεστεί άλλος ένας νέος που φέρεται να συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ακόμη ένας κρατούμενος που φέρεται να σκότωσε αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 θα εκτελεστεί στο Ιράν, κατόπιν απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επικυρώσει την καταδίκη του δυνάμει του ισλαμικού νόμου, έπειτα από έφεση που εξεταζόταν για μήνες, ανέφερε χθες η εφημερίδα Σαργκ.

Ο νόμος επιτρέπει να εκδίδεται ετυμηγορία κατά την οποία η οικογένεια οποιουδήποτε ανθρώπου που δολοφονήθηκε έχει δικαίωμα να ζητήσει εκδίκηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Σαργκ («Ανατολή»), οι δικαστές έκριναν ένοχο τον 23χρονο Μοχάμεντ Γομπαντλού, κομμωτή, για τον φόνο αστυνομικού το περασμένο φθινόπωρο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία συνταρασσόταν τότε από μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του καθεστώτος, έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος τη 16η Σεπτεμβρίου 2022, στα χέρια της αστυνομίας ηθών, της 22χρονης Μαχσά Αμινί, αφού συνελήφθη κατηγορούμενη πως παραβίασε τον ιδιαίτερα αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο 23χρονος κατηγορείται πως δολοφόνησε τον αστυνομικό περνώντας από πάνω του με αυτοκίνητο, λίγο καιρό μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η μητέρα του κατηγορούμενου ζητεί η ποινή να ανακληθεί.

Την Παρασκευή, οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν τρεις νεαρούς που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Ο αριθμός των θανατώσεων που συνδέονται με τις μαζικές κινητοποιήσεις έφθασε έτσι τις επτά μέχρι τώρα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τις δίκες ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων «παρωδίες».

Αντικαθεστωτικοί κατηγορούν εξάλλου τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού του πληθυσμού και κατάπνιξης των διαδηλώσεων.

Οι δίκες επικρίνονται επίσης από ειδικούς σε νομικά ζητήματα στο ίδιο το Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα