back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Συζήτηση με τη φωτογράφο Dana Kyndrová στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη 30 Μαΐου στις 19.30, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με το Athens Photo World και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, υποδέχεται στον Φάρο την Dana Kyndrová.

Η διακεκριμένη Τσέχα φωτογράφος συζητά με τη δημοσιογράφο Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ WOW – Women of the World και παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου. H συζήτηση πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Μέσα από μια σειρά 48 φωτογραφιών, η έκθεση ΓΥΝΑΙΚΑ της Dana Kyndrová παρουσιάζει ρεαλιστικά – και ενίοτε με χιούμορ και ένα νοερό κλείσιμο ματιού – στιγμές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της γυναίκας: άλλοτε κυρίαρχος, άλλοτε σκιώδης, αλλά πάντοτε απαραίτητος. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Περίμετρο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Οι φωτογραφίες καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι και τις αρχές του 2000 και δεν κάνουν καμία διάκριση ηλικίας, χώρας, θρησκείας, επαγγέλματος ή άλλων χαρακτηριστικών. Μητρότητα, νεότητα, ψυχαγωγία, εργασία, ιδεολογία, είναι κάποιες από τις φωτογραφικές ενότητες των έργων της Kyndrová που παρουσιάζονται και μας προσκαλούν να θαυμάσουμε, αλλά και να αναλογιστούμε, τη σημασία της γυναικείας παρουσίας στην καθημερινότητα και σε όλη τη ζωή.

Φωτογραφία της Dana Kyndrová από την έκθεση με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ που παρουσιάζεται στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ_2

Η Dana Kyndrová (γ. 1955) σπούδασε Γαλλικά και Ρωσικά στο Τμήμα Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, από όπου αποφοίτησε το 1979. Αφιέρωσε μια δεκαετία στο Τμήμα Γλωσσών των Μηχανολόγων Μηχανικών του Τσεχικού Πολυτεχνείου και από τον Νοέμβριο του 1989 έγινε μέλος του Τμήματος Γλωσσών της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών. Ζει στην Πράγα και εργάζεται σαν ελεύθερη επαγγελματίας φωτογράφος από το 1992.

Ξεκίνησε να φωτογραφίζει όταν ήταν 18 χρόνων και πάντα εξειδικευόταν στην ασπρόμαυρη φωτογραφία με επίκεντρο τον άνθρωπο. Έχει στο ενεργητικό της αρκετές εκθέσεις τόσο στην πατρίδα της όσο και σε άλλες χώρες και έχει γράψει οκτώ βιβλία, ανάμεσα τους τα Γυναίκα Μεταξύ Εισπνοής και Εκπνοής (2002), Η Αναχώρηση των Σοβιετικών Στρατευμάτων (2003), Η Υποκαρπάθια Ρουθηνία (2007), Αλγερία – Τόγκο, μαζί με τη μητέρα της Libuše (2009), Οι Τελετουργίες της Κανονικότητας / Η Τσεχοσλοβακία στις δεκαετίες 1970 και 1980 (2011) και Ρώσοι…Τα εμβλήματα και οι Επιθυμίες τους (2015).

Το 2006 της απονεμήθηκε μια Υποτροφία Πράγας ώστε να καταγράψει τις ζωές των αστέγων στην πόλη.

Παράλληλα με το προσωπικό φωτογραφικό της έργο, τα τελευταία χρόνια έχει αφιερώσει αρκετό από τον χρόνο της στην επιμέλεια και άλλες οργανωτικές δράσεις γύρω από τη φωτογραφία. Είναι η συγγραφέας μιας μονογραφίας για τον Miloň Novotný (2000), της έκδοσης 1946 Απελευθέρωση …. 1968 Κατοχή / Σοβιετικά Στρατεύματα στην Τσεχοσλοβακία (2008) και Jan Palach 16-25.1.1969 (2009).

Το 2008 η Εταιρία των Επαγγελματιών Τσέχων Φωτογράφων της έδωσε τον τίτλο «Τσέχα Φωτογράφος της Χρονιάς» για το επιμελητικό της έργο.

Φωτογραφία της Dana Kyndrová από την έκθεση με τίτλο ΓΥΝΑΙΚΑ που παρουσιάζεται στην περίμετρο του ΚΠΙΣΝ

 

Μια συζήτηση με την Dana Kyndrová

Τρίτη 30/05, 19.30 | Φάρος, ΚΠΙΣΝ

Είσοδος Ελεύθερη

Η συζήτηση θα διεξαχθεί στα Γαλλικά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Έκθεση ΓΥΝΑΙΚΑ

Έως τις 30/06 | Περίμετρος Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, ΚΠΙΣΝ

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/DanaKyndrovaTalk και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα