back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χιλιάδες τουρίστες πολιορκούν την Ακρόπολη – Πολύ αυξημένη η τουριστική κίνηση στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Πολύ αυξημένη είναι η τουριστική κίνηση στην Ακρόπολη και στο μουσείο της Ακρόπολης από δεκάδες χιλιάδες τουρίστες που σπεύδουν καθημερινά να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και να ξεναγηθούν στο μουσείο. Στις εισόδους προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αλλά και στο μουσείο σχηματίζονται καθημερινά πλέον  μεγάλες ουρές αναμονής στα εκδοτήρια των εισιτηρίων χωρίς ωστόσο  ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Αθήνα δεν αποτελεί απλώς ένα τουριστικό πέρασμα προς τα νησιά στις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά έχει γίνει σταθερός στοχευμένος προορισμός καλοκαιρινών διακοπών που προσελκύει στον ιστό της, ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας.

Έρχονται στην Αθήνα ως κεντρικό προορισμό και ως βάση αναζητώντας, πέρα από τα αρχαία μνημεία τα αξιοθέατα και τα μουσεία, το καλό ελληνικό σουβλάκι και τον μουσακά με τη χωριάτικη σαλάτα και τη διασκέδαση, την περιπέτεια και εναλλακτικές δραστηριότητες. Τις εναλλακτικές διαδρομές στον ιστό της ξακουστής Αθήνας. Στις ακουστές συνοικίες της, όχι μόνο στο Μοναστηράκι και στην Πλάκα, αλλά και σε γειτονιές και συνοικίες με ιστορία. Ζουν τις διακοπές τους στην πόλη. Ταξιδεύουν και στον ιστό της πόλης και τους ρυθμούς της πόλης απολαμβάνοντας έναν με ολίγη και 4 φουσκάλες στη χόβολή. Που? Στην καρδιά της αγοράς μετά τους εκλεκτούς θαλασσομεζεδες στην καρδιά της Βαρβακείου. Σίγουρο πέρασμα… τουριστικό και αγοραστικό.

Στην Αθήνα θα βρουν όχι μόνο πολλά και καλά ξενοδοχεία, και εστιατόρια και τη χλιδή που προσφέρουν αλλά και το απλό και κομψό, το ζωντανό της καθημερινής Αθήνας στο κέντρο της και στις γειτονιές της με το καλό φαγητό και το διαφορετικό σε όλο τον άξονα διασκέδασης. Αν περπατήσεις και κινηθείς στην πόλη θα σε ταξιδέψουν οι δρόμοι της.

Ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν μόνοι τους, συναγωνίζεται τα οργανωμένα τουριστικά πακέτα με τα οργανωμένα γκρουπ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν μόνοι τους και κλείνουν τα πάντα μόνοι τους όχι σε μεγάλα ξενοδοχεία αλλά σε ενοικιαζόμενα Airbnb που βρίσκονται και εντός και εκτός του κεντρικού ιστού της. Στην Αθήνα θα δεις και θα ακούσεις κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη, με κυριότερες τις πιο πολυπληθείς εθνικότητες ανάμεσα στους τουρίστες: Άγγλοι Γάλλοι Αμερικανοί, Γερμανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί, Ελβετοί, Ολλανδοί, Ισπανοί Καναδοί, Κινέζοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Σλοβάκοι, Βαλκάνιοι.

Ο βασικός πρωταρχικός μάλιστα στόχος είναι να επισκεφτούν τα αρχαιολογικά αξιοθέατα και μνημεία. Την Ακρόπολη και το μουσείο της Ακρόπολης, το Ηρώδειο, την Πλάκα, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την πύλη Αδριανού, του Ψυρρή, το Μοναστηράκι, το κέντρο της πόλης την αγορά, την πλατεία Συντάγματος, να επισκεφτούν τα μουσεία της πόλης αλλά και να περπατήσουν στους εμπορικούς δρόμους όπως και στις γύρω περιοχές από τον Κεραμεικό και το Θησείο έως τα Πατήσια και την Κυψέλη για καφέ σε γνωστά σημεία της πόλης πιο εναλλακτικά. Τους τουρίστες που επισκέπτονται χωρίς ταξιδιωτικά γραφεία την Ελλάδα θα τους δούμε περισσότερο σε φιλικές παρέες ή οικογένειες ή ζευγάρια να κινούνται πολύ συχνά με το μετρό και το πιο πιθανόν είναι να μην είναι με γκρουπ αλλά μόνοι τους. Οι τουρίστες με γκρουπ που διαμένουν σε μεγάλα ξενοδοχεία συνήθως μετακινούνται στις περιηγήσεις και τις εκδρομές με μικρά ΒΑΝ ευκίνητα μέσα στην πόλη.

Αρχαιότητα και αλλά πολλά… εναλλακτικά

Η Αθήνα είναι φυσικά πόλος έλξης τόσο για τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μουσεία αλλά στην Αθήνα βρίσκουν και ένα άλλο είδος διασκέδασης σε παλιές ταβέρνες, όπως αυτή που βρίσκεται πίσω από το πάρκινγκ της αγοράς που από υπόγειο κουτούκι μόνο για δικούς και εκλεκτούς, αποτελεί σημείο αναφοράς στους τουριστικούς οδηγούς. Βασικό στη διασκέδαση και το αλκοόλ όπως είναι γνωστό με Βρετανούς και Γερμανούς να συναγωνίζονται στη ροή του. Η αναζήτηση δυνατής μουσικής, αλκοόλ και διασκέδασης είναι παντού σε αυτή την πόλη που εύκολα στις πλατείες της όλα γίνονται ένα σαν σε μια μεγάλη παράσταση μουσικής κόσμου και διασκέδασης. Η αναζήτηση στους δρόμους οδηγεί στις κεντρικές πλατείες όπως το Μοναστηράκι και το Σύνταγμα οπού εκεί συναντιέται μεγάλο τμήμα του τουριστικού ποταμιού που κινείται στις αρτηρίες της πόλης.

Η μαγεία της παλιάς Αθήνας στους τοίχους, τα σκαλίσματα και τις μουσικές

Μέσα στο χρυσό τρίγωνο της Αθήνα όπου θα δεις -αν χαθείς στα σοκάκια του- τη χρυσή ομορφιά μιας παλιάς Αθήνας που ακόμη υπάρχει ζει και αναπνέει στην καρδιά της πόλης. Την ομορφιά της θα την δεις στα εξαιρετικά κτήρια, καλλιτεχνήματα, τα χρώματα στους τοίχους. Στα παλαιά σκαλιστά μπαλκόνια ή χαγιάτια παλιών αρχοντικών. Εκεί στο εμπορικό τρίγωνο το χρυσάφι είναι στην ομορφιά της παλιάς Αθήνας. Και από το Σύνταγμα έως το Μοναστηράκι , την Ομόνοια, το Θησείο και την ευρύτερη περιοχή πάντα θα υπάρχει μουσική, πάντα πλανόδιοι μουσικοί θα δίνουν την νότα τους. Η Ερμού και το Μοναστηράκι είμαι μια πολυπολιτισμική μουσική σκηνή δρόμου. Αν κάποιος θέλει να δει κανονικές καλοκαιρινές διακοπές στην Αθήνα ας μπει στον Εθνικό κήπο. Και αν ρωτήσεις τους τουρίστες, Τι είναι η Ελλάδα? Η απάντηση από τους ξεμανίκωτους ροδοκαψαλισμενους περιπατητές με τα σακίδια είναι μία. «Μα ο Ήλιος. Ο ήλιος της». Θα τους δούμε στον εθνικό κήπο, στις απλωσιές με το γκαζόν, να λιάζονται με αντιηλιακά και βιβλία.

Το απόλυτο στάνταρ! Σουβλάκι.

Την τιμητική τους όμως έχουν τα ειδικευμένα καταστήματα με το περιβόητο έδεσμα μας. Το σουβλάκι. Με γύρο κατά προτίμηση. Τα σουβλατζίδικα της Αθήνας και ειδικά στο Μοναστηράκι είναι γεμάτα κόσμο. Εκτός από το σουβλάκι κυρίως γύρο δοκιμάζουν και όλα τα ξακουστά ελληνικά γευστικά καλούδια, όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης, πίττες όπως σπανακόπιτα και κρεατόπιτα, φυσικά τζατζίκι, ελληνική σαλάτα και μουσακά. Αυτά είναι τα επόμενα στάδια της γευσιγνωσίας.

Περιπλανήσεις στον ιστό της πόλης Κάθε συνοικία μια ιστορία.

Ωστόσο πολλοί θέλουν να ξεφύγουν από τα παραδοσιακά τουριστικά κι επισκέπτονται εθνικούς δρυμούς όπως την Πάρνηθα και εθνικούς κήπους και πάρκα. Στην εξερεύνηση μπαίνουν και ξακουστές συνοικίες όπως του Ψυρρή, το Μοναστηράκι, τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Θησείο, το Παγκράτι ακόμα και την Κυψέλη για βόλτα καφέ και φαγητό. Οι βόλτες με νοικιαζόμενα ποδήλατο που θυμίζουν Άμστερνταμ είναι καθημερινές με τουρίστες που επισκέπτονται και ξεναγούνται σε όλο το εμπορικό τρίγωνο. Το τρενάκι του Δήμου της Αθήνας και τα διώροφα λεωφορεία κάνουν βόλτες και ξεναγήσεις, ενώ μικρά βαν μεταφέρουν τα γκρουπ στις επιλογές ανάλογα με το όποιο τουριστικό πακέτο έχουν αγοράσει οι τουρίστες που έρχονται οργανωμένα ως γκρουπ. Από την Αθήνα και στη συνέχεια τον Πειραιά πραγματοποιούν επίσης σύντομες εκδρομές και κρουαζιέρες στον Αργοσαρωνικό Αίγινα, Πόρος, και σε αλλά κοντινά νησάκια ενώ μαγνήτης είναι και το Σούνιο στην Αττική αλλά και το Ναύπλιο, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, τα Μετέωρα ενώ στο πρόγραμμά τους δεν είναι λίγοι αυτοί που βάζουν και τον θρησκευτικό τουρισμό επισκεπτόμενοι μεγάλες εκκλησίες, Μοναστήρια, και μονές. Η Αθήνα τα έχει όλα.

Η Αθήνα, αδιαμφισβήτητα έχει μετατραπεί ήδη, από ένα απλό τουριστικό πέρασμα, σε στοχευμένο καλοκαιρινό προορισμό.

 

Σπύρος Χαλικιάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα