14.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

14.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Στο Δήμο Λαυρεωτικής ο Γιώργος Πατούλης ενημερώθηκε για την πορεία έργων

Διαβάστε επίσης

Δύο προγραμματικές συμβάσεις για έργα υποδομής προϋπολογισμού 2.290.000 ευρώ στην περιοχή της της Κερατέας συνυπέγραψε, με το δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, κατά την επίσκεψη του στο δήμο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων προϋπολογισμού άνω των 20 εκ που χρηματοδοτούνται μέσω της Περιφέρειας και του ΠΕΠ Αττικής έχοντας προσδώσει ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συμβάσεις αφορούν στη χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκατ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Κερατέας και στην κατασκευή γηπέδου 9Χ9 στο δημοτικό στάδιο της πόλης ύψους 390.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης κατά την περιοδεία του επισκέφθηκε σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια όπως την «Οικία Μπία», ένα διατηρητέο κτίριο το οποίο θα μετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, το Πολιτιστικό Κέντρο Ποντίων όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γ. Βαρυθυμιάδη και το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Στα γραφεία της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου συζήτησε με την πρόεδρο Ι. Κουλουβράκη για τα απαιτούμενα έργα που θα καταστήσουν το λιμάνι πιο σύγχρονο και λειτουργικό

Στο Κέντρο Υγείας, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η επίσκεψη ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης όπου συνομίλησε με πολίτες, τοπικούς φορείς και μέλη των σωμάτων ασφαλείας, παρουσία και της βουλευτού της ΝΔ Σ. Ζαχαράκη.

Τον περιφερειάρχης συνόδευσαν οι αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Αττικής Αθ. Αυγερινός, Οικονομικών Ν. Πέππας, Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθ. Κατσιγιάννης, και Γ. Βλάχου καθώς και άλλα στελέχη της Περιφέρειας στην περιοχή.

Στο δημαρχείο Λαυρεωτικής ο Γ. Πατούλης-Συνάντηση με τον Δήμαρχο Δ. Λουκά

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο και συνεργάτες του, ο Δ. Λουκάς ευχαρίστησε την Περιφέρεια για την στενή συνεργασία, στη βάση «των αναγκών της τοπικής κοινωνίας». Ο περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως δόθηκε προτεραιότητα σε έργα που θωρακίζουν την ασφάλεια της πόλης, ευνοούν την ανάπτυξη της περιοχής, δίνουν κίνητρα στους νέους να αθλούνται, αλλά και συμβάλλουν στην αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων.

«Σταδιακά η Λαυρεωτική και συνολικά η Ανατολική Αττική μετατρέπεται σ΄ έναν αναπτυξιακό, τουριστικό και σύγχρονο κόμβο. Όταν συνεργάζονται αρμονικά ο Α΄ και ο Β΄Βαθμός Αυτοδιοίκησης τα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες. Καταφέραμε με τη στήριξη και της κυβέρνησης να αλλάξουμε την όψη της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χρηματοδότηση πολεοδομικών μελετών προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων εντάχθηκαν ή είναι στη φάση ένταξης στο σχέδιο πόλης χιλιάδες στρέμματα περιοχών που θα αφορούν Α και Β κατοικία, αλλά και τουριστικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στη Πολεοδομική Μελέτη & Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας Πουνταζέζας, «ένα αίτημα χρόνων», όπως επεσήμανε και ο δήμαρχος.

Με αφορμή την προγραμματική για ασφαλτοστρώσεις, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η Περιφέρεια δίνει έμφαση στην ασφάλεια των πόλεων, με την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών οδικής ασφάλειας. «Επενδύουμε στην ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Με σύγχρονες υποδομές, αλλά και με τις πολεοδομικές μελέτες, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των πόλεων, την αξιοποίηση των περιουσιών των πολιτών, αλλά και στον περιορισμό των αυθαιρέτων»

Για την κατασκευή του γηπέδου με τεχνητό χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας, διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 50m x 70m και περιφραγμένης συνολικά επιφάνειας 54m x 74m, ο κ. Πατούλης τόνισε ότι γίνονται πολλά αναπτυξιακά αθλητικά και πολιτιστικά έργα. «Σε στενή συνεργασία με τα στελέχη του δήμου καταφέραμε και ξεπεράσαμε προσχώματα που καθυστερούσαν την υλοποίηση έργων», όπως δήλωσε.

Αναφορικά με την αναβάθμιση του λιμανιού ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΠΕΠ Αττικής με 2εκ. ευρώ, παρεμβάσεις αναβάθμισης στον χώρο επιβατών, για την αύξηση της ασφάλειας και τη βελτίωση περιβαλλοντικών παραμέτρων, κ.α. καθώς όπως είπε «θέλουμε ένα ποιοτικό και πράσινο λιμάνι, λειτουργικό και σύγχρονο, που θα φέρνει πιο κοντά στην Αττική στα νησιά μας». όπως είπε.

Στο σημείο ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας, ύψους 1 εκατ. Ευρώ και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων «Ο ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ», ευχαρίστησαν τον περιφερειάρχη για τη συμβολή του στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού ιστορικού και πολιτιστικού χώρου, τονίζοντας «Εμείς οι Πόντιοι δεν ξεχνάμε».

Αντίστοιχη επίβλεψη πραγματοποίησε και στο διατηρητέο κτήριο «ΟΙΚΙΑ ΜΠΙΑ» στην Κερατέα, η αποκατάσταση του οποίου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 1,8 εκ. και θα ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο. Πρόκειται για παλαιό Μεσογείτικο Αρχοντικό το οποίο θα γίνει λαογραφικό μουσείο με τη συμβολή και των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιοχής.

Στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης της συντήρησης και αποκατάστασης του αρχειακού υλικού καθώς και μεταλλικών και ξύλινων αντικειμένων για τη διαμόρφωση μουσείου μεταλλείας – μεταλλουργίας Το έργο έχει προϋπολογισμό 706.000Euro. και γίνεται με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Να σημειωθεί ότι με χρηματοδότηση της Περιφέρειας (προϋπολογισμού 1.160.000Euro) έχει ολοκληρωθεί οικοδομικά το Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής, ο αντιπρύτανης Ε. Σαπουντζάκης και ο καθηγητής Ν. Μπελαβίλας, οι οποίοι τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις ενώ ο ίδιος εξήρε τη συνεργασία με υψηλού κύρους πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Πολυτεχνείο και τους συνεχάρη για το έργο τους.

ΕΡΓΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Στον Δήμο Λαυρεωτικής υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής συνολικού προϋπολογισμού 20.586.620Euro, τα εξής έργα και μελέτες:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ

1. Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτίσματος για τη Δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ “Πάνος Βαλσαμάκης” και Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου στο Λαύριο Αττικής, 1.100.000,00 Euro

2. Επισκευή των Όψεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας και Διαμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου, 495.000Euro

3. Αναβάθμιση Κτιριακών Εγκαταστάσεων και Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού της ΕΕΛ Κερατέας της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ., 868.000Euro

4. Αντικατάσταση Τμημάτων Δικτύων Ύδρευσης Οικισμών Κερατέας, Αγ. Γεωργίου Και Αρι του Δήμου Λαυρεωτικής, 3.240.000Euro

5. Μελέτη ΓΠΣ στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Λαυρίου και Τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος, 134.667Euro

6. Μελέτη Κτηματογράφησης Πολεοδόμησης-πράξης εφαρμογής της επέκτασης του σχεδίου πόλης Κερατέας, 99.735,83 Euro

7. Ενίσχυση και Αντικατάσταση Υφιστάμενου Δικτύου Ύδρευσης στην Ποσειδωνία και στην περιοχή ‘Ανω Όρια Λαυρίου Δήμου Λαυρεωτικής, 559.269Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

8. Διαμόρφωση Αρχαιολογικών Διαδρομών – Υποδομές Ανάδειξης Στον Αρχαιολογικό Χώρο Των Μεταλλουργικών Εργαστηρίων Και Μεταλλείων της Κοιλάδας Σούριζας – Αγριλέζας Λαυρεωτικής (Α’ Φαση), 1.500.000Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

9. Επέκταση -Αναβάθμιση Υποδομών Στις Δομές Υγείας Δήμου Λαυρεωτικής, 71.451Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

10. Επικαιροποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμου Λαυρεωτικής, 24.552Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΑ

1. Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου «Οικία Μπία» Στην Κερατέα, 1.800.000Euro

2. Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων στο Δήμο Λαυρεωτικής, 799.800Euro

3. Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (Τ.Π.Π.Λ.) – Διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου – Οικοδομικά, 1.160.000Euro

4. Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχειακού Υλικού καθώς και Μεταλλικών και Ξύλινων Αντικειμένων για τη Διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου, 706.000Euro

5. Κτηματογράφηση- Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής Περιοχών Β’ Κατοικίας “Πανόραμα” – “Αγία Μαρίνα” – “Τουρκολίμανο” Δήμου Κερατέας, 748.429Euro

6. Κτηματογράφηση-Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής Β’ Κατοικίας “Περιγιάλι-Τσονίμα-Τρεχαντιέρα” στο Δήμο Λαυρεωτικής, 880.000Euro

7. Κτηματογράφηση – Πολεοδομική Μελέτη & Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας της 1ης Πολεοδομικής Ενότητας Πουνταζέζας Δήμου Λαυρεωτικής, 306.900Euro

8. Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός και Βελτίωση των Υποδομών και του Εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, 1.500.000Euro

9. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Λαυρεωτικής, 775.537Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

10. Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαυρεωτικής, 219.382Euro (πόροι από ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Αττικής)

ΥΠΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

1. Κατασκευή Γηπέδου 9×9 Στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας Δήμου Λαυρεωτικής, 390.000Euro

2. Οδοποιία Δήμου Λαυρεωτικής, 2.481.678,88Euro (πόροι από ΠΔΕ)

3. Μουσειολογική – Μουσειογραφική Εφαρμογή για τη Δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου, 820.000Euro

4. Αναβάθμιση, Εκσυγχρονισμός και Βελτίωση των Υποδομών και του Εξοπλισμού των Εγκαταστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Β΄ Φάση, 296.000Euro

Επιπλέον, είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται στο στάδιο ωρίμανσης τα παρακάτω έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 19.802.878Euro.

1. Αποκατάσταση Γαλλικής Σκάλας Λαυρίου, 4.960.000Euro

2. Κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Λαυρεωτικής, 780.000Euro

3. Δημιουργία Ενάλιου Επισκέψιμου Αρχαιολογικού Χώρου με έδρα το Λαύριο, 80.000Euro

4. Μελέτη Κτηματογράφησης- Πολεοδόμησης- Πράξης Εφαρμογής Περιοχής Κατοικίας “Βρωμοπούσι ή Καλοπήγαδο” Δήμου Κερατέας, 1.150.000Euro

5. Μελέτη Κτηματογράφησης- Πολεοδόμησης- Πράξης Εφαρμογής Περιοχής Κατοικίας “Πόρτο Εννέα” Δήμου Κερατέας, 286.977Euro

6. Κτηματογραφική Αποτύπωση- Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας- Υδραυλική Μελέτη Ρεμάτων- Περιβαλλοντική Μελέτη Ρεμάτων Για Την Πολεοδόμηση Περιοχών Παραθεριστικής Κατοικίας “Σπηλιάζεζα” Και “Αγιασμόθι” Δήμου Κερατέας, 530.000Euro

7. Κατασκευή Γηπέδου 5χ5 Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατέας, 100.000Euro

8. Αντικατάσταση Συνθετικού Χλοοτάπητα Γηπέδου Ραφιά, 450.000Euro

9. Κατασκευή Εργαστηριού Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για Παιδιά άνω Των 14 Ετών, 1.000.000Euro

10. Κτηματογράφηση – Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης – Αναθεώρησης Σχεδίου και Πράξη Εφαρμογής των Περιοχών Οξυγόνο και Πράσινη Αλεπού (‘Ανω Όρια) του Δείμου Λαυρεωτικής, 242.581Euro

11. Προμήθεια και Τοποθέτηση Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση Δυο Παιδικών Χαρών στην Πόλη του Λαυρίου, 400.000Euro

12. Προμήθεια Συστημάτων Ανακύκλωσης για την Διαχείριση Ανακυκλώσιμων Απορριμμάτων στον Δήμο Λαυρεωτικής, 1.845.120Euro

13. Ανάπλαση Περιβάλλοντα Χώρου και συμπληρωματικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων Γηπέδου Βογιατζής του Δήμου Λαυρεωτικής, 1.500.000Euro

14. Μελέτη Σήμανσης και Ασφάλισης στο Οδικό Τμήμα Λαύριο – Σούνιο της Εθνικής Οδού “Παλαιά Χάραξη Σταυρός – Λαύριο και Τμήμα Λαύριο – Σούνιο”, 217.200Euro

15. Μελέτες Αποκατάστασης Αρχαίου Θεάτρου Θορικού Λαυρεωτικής και Λειτουργικής Αναβάθμισης Κτιρίων Υποδοχής Κοινού, 150.000Euro

16. Αρχαιολογικές Εργασίες, Τεκμηρίωση, Στερέωση, Συντήρηση, Διαμόρφωση και Ανάδειξη Χώρων. Ανάδειξη των Κινητών Ευρημάτων του Αρχαιολογικού Χώρου του Θορικού και της Ευρύτερης Περιοχής της Λαυρεωτικής, 1.550.000Euro

17. Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Θορικού, 320.000Euro

18. Μελέτες Προστασίας, Στερέωσης και Αποκατάστασης Μυκηναϊκών Τάφων Θορικού Λαυρεωτικής, 150.000Euro

19. Αρχαιολογικές Εργασίες και Έργα Προστασίας, Στερέωσης, Συντήρησης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης Μυκηναϊκών Τάφων Θορικού Λαυρεωτικής, 1.230.000Euro

20. Απομάκρυνση Υφιστάμενης Προσωρινής Αντιστήριξης και Τοποθέτηση Νέας Μόνιμης στον Τάφο IV, 200.000Euro

21. Ενεργειακή Αναβάθμιση, Συντήρηση και Ανακατασκευή Δημοτικού Κλειστού Γυμναστηρίου Λαυρίου και Περιβάλλοντος Χώρου, 2.976.000Euro.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα