back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Την Κυριακή η ορκωμοσία των βουλευτών

Διαβάστε επίσης

Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής συγκροτείται η νέα Βουλή σε Σώμα ώστε να ορκιστούν οι 300 νέοι βουλευτές, ενώ το πρωί της Δευτέρα 29 Μαΐου θα εκλεγεί Πρόεδρος και προεδρείο.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κώστας Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η πρόταση των κομμάτων για το προεδρείο έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Κώστας Τασούλας, αντιπρόεδροι: Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Μερόπη Τζούφη και από το ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Από το ΚΚΕ στο προεδρείο θα συμμετάσχει ο Γιώργος Λαμπρούλης και από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Το απόγευμα της Δευτέρας θα θυροκολληθεί το ΠΔ διάλυσης της Βουλής και η ημερομηνία σύγκλησης της επόμενης Βουλής μετά τις κάλπες στις 25 Ιουνίου.

Ούτε αποζημίωση, ούτε μετακλητοί

Σε αυτή τη βραχύβια κοινοβουλευτική περίοδο, οι βουλευτές της μιας ημέρας δεν απολαμβάνουν κανενός είδους προνομίου, πέραν της καταγραφής του ονόματος τους στην ιστορία ως «βουλευτής. Για αυτές τις δύο επί της ουσίας ημέρες, δεν δικαιούνται βουλευτικής αποζημίωσης, επιστημονικών συνεργατών, μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων ή αυτοκινήτου.

Κανένα θέμα παραγραφής

Σύμφωνα με την αναθεώρηση του 2019 δεν τίθεται επίσης θέμα παραγραφής αδικημάτων.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα