back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Γκλεζάκος: Η πολιτική σταθερότητα φέρνει επενδυτική βαθμίδα και οφέλη στην οικονομία

Διαβάστε επίσης

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από μια δεκαετία και πλέον, φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, καθώς, τα εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής έχουν πυροδοτήσει αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών.

Αυτό υπογράμμισε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Μιχάλης Γκλεζάκος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

Όπως εξήγησε, η προσδοκία ότι θα προκύψει μια σταθερότητα στη χώρα, θα δώσει το έναυσμα να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη καθώς και η μείωση του δημόσιου χρέους.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Αν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η οικονομική δραστηριότητα έχει διακυμάνσεις, τότε η οικονομία θα κάνει βήματα πίσω. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 5.9% το 2022 , οφείλεται σε μια συγκεκριμένη πολιτική που ακολουθήθηκε και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής», ανέφερε.

«Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, υποχώρησαν σημαντικά τα επιτόκια δανεισμού. Δηλαδή, η αγορά προεξόφλησε ότι οι επόμενες εκλογές θα φέρουν μια σταθερή κυβέρνηση, επομένως η χώρα μας θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα. Όμως, όλα αυτά είναι υπό αίρεση και δεν είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν ν συμβαίνουν με μια κατάσταση η οποία θα πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές η θα υπάρχουν επισφαλείς συνεργασίες», πρόσθεσε.

Η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, λοιπόν, αποτελεί σφραγίδα δημοσιονομικής ακεραιότητας και αυτό- σύμφωνα με τον κ. Γκλεζάκο αναμένεται να φέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία.

«Οι οικονομίες που έχουν την επενδυτική βαθμίδα μπορούν και εκδίδουν ομόλογα με χαμηλό επιτόκιο. Θα υπάρχει μείωση του κόστους η οποία θα διαχυθεί σε πρώτη φάση στις επιχειρήσεις και ακολούθως στα νοικοκυριά. Το μεγάλο κέρδος θα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι επενδύσεις. Μια οικονομία που διαθέτει την επενδυτική βαθμίδα, θα είναι περισσότερο ελκυστική για τους επενδυτές, επομένως, σταδιακά θα έρθουν περισσότερα χρήματα και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Θα αρχίσουν να έρχονται κεφάλαια και να αποκλιμακώνεται το κόστος, μια κατάσταση η οποία, ωστόσο, θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να φτάσει στον καταναλωτή», σημείωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα