back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Α. Καβάλη: Να αποφασίσουμε αν θα είμαστε με τους επιβραδυντές ή με αυτούς που πηγαίνουν προς την εξέλιξη

Διαβάστε επίσης

Η Αμαλία Καβάλη, κάτοχος εδώ και μερικές μέρες του θεατρικού βραβείου “Μελίνα Μερκούρη”, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αριστέα Γιάννου, με αφορμή το Women In Arts , τo πρώτο πολυθεματικό φεστιβάλ της πρωτοβουλίας WOM.A όπου ξεκινά στις 30 Μαΐου και καταπιάνεται με τη θηλυκότητα, την ορατότητα και την προσβασιμότητα.

Πρόκειται για μια τριήμερη γιορτή, είπε η Αμαλία Καβάλη, με παραστάσεις θεάτρου και χορού, συναυλίες, εκθέσεις, βιβλία, dj set, σινεμά και συζητήσεις για τα θέματα της ισότητας φύλων στην Ελλάδα, την εργασιακή και οικονομική επισφάλεια που συνοδεύει τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, την ίση πρόσβαση των γυναικών καλλιτεχνών στον χώρο.

«Για εμάς είναι μια μεγάλη γιορτή της θηλυκότητας που αναδεικνύει και ενδυναμώνει τη γυναίκα δημιουργό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα ειδικοτήτων», τόνισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Τα πραγματα έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν και πρέπει να αποφασίσουμε αν θα είμαστε με τους επιβραδυντές ή με αυτούς που πηγαίνουν προς την εξέλιξη».

Ως μέρος του φεστιβάλ, όπως επισήμανε θα είναι και η συζήτηση με τους θεσμούς της χώρας.

«Μπορούν να πάρουν κάποιες αποφάσεις προκειμένου να αλλάξουν τα πράγματα, να γίνουν καλύτερα για τους επόμενους που έρχονται αλλά και για εμάς. Με μικρά βηματάκια προς την ισότητα όλοι κερδισμένοι θα βγούμε» υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Αγγλίας όπου κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ότι ενώ στις σχολές κινηματογράφου σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες ξεκίναγαν ισάριθμα, οι γυναίκες κατέληγαν να “εξαφανίζονται” από την αγορά δέκα χρόνια αργότερα.

«Αυτό που έκαναν τότε στην Αγγλία ήταν να δώσουν – με πολιτική απόφαση– κίνητρα στους παραγωγούς για να έχουν γυναίκες σκηνοθέτριες στις ταινίες τους».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

30 Μαΐου: Ορατότητα. Συζήτηση: WOM.A: Ένα νέο δίκτυο από και για τις γυναίκες δημιουργούς.Performance: «Φυτολόγιο» της ομάδας Bouquet Θέατρο: «Αυτές που δεν προλάβατε» συντετμημένη εκδοχή σε αναλόγιο – Θεατρική ομάδα b.p.m theatre group Συναυλία: Νεφέλη Φασούλη Εικαστικά: WOMANHOODS – Noucmas
Σινεμά: προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών

31 Μαΐου: Προσβασιμότητα. Συζήτηση: Θεσμοί και υποεκπροσώπηση
Θέατρο: «Η εκπαίδευση στα του οίκου δια νεαράς κορασίδας» Θεατρική ομάδα 4Frontal
Εικαστικά: WOMANHOODS – Noucmas Σινεμά: προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών Συναυλία: Idra Kayne Dj set:Loo

1 Ιουνίου: Θηλυκότητα. Συζήτηση: Θηλυκότητες – Ταυτότητα/Σεξουαλικότητα/Μητρότητα/Κακοποίηση. Θέατρο: «Λοιμός» – Βασίλης Βηλαράς Χορός: «A Live» – Σοφία Μαυραγάνη Εικαστικά: WOMANHOODS – Noucmas Σινεμά: προβολές ταινιών μικρού μήκους γυναικών δημιουργών Dj set: Kobrahabibi

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα