17.7 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

17.7 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Αϊτή: Η δράση πολιτοφυλακών μειώνει «δραστικά» τη βία των συμμοριών

Διαβάστε επίσης

Η βία των βαριά οπλισμένων συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή μειώθηκε «δραστικά» αφότου εμφανίστηκε κίνημα πολιτοφυλακών στο οποίο αποδίδονται τουλάχιστον 160 θάνατοι φερόμενων ως κακοποιών τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Κυριακή στο κράτος της Καραϊβικής.

Η κατάσταση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου παραμένει έκρυθμη και ευμετάβλητη, καθώς οι συμμορίες έχουν προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο εκτοπισμό πληθυσμού –δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων–, επιδιδόμενες σχεδόν καθημερινά σε απαγωγές για λύτρα, ομαδικούς βιασμούς, βασανισμούς και φόνους.

Το κίνημα των πολιτοφυλακών, γνωστό με την ονομασία «Bwa Kale», εμφανίστηκε αφού κάτοικοι της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς λίντσαραν κι έκαψαν ζωντανούς πάνω από δέκα φερόμενους ως κακοποιούς το πρωί της 24ης Απριλίου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αναλύσεων και Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Centre d’analyse et de recherches en droits humains, CARDH), δεν έχουν καταγραφεί «σχεδόν καθόλου» απαγωγές για λύτρα τον τελευταίο μήνα, ενώ οι δολοφονίες που αποδίδονται στις συμμορίες μειώθηκαν στις 43, από 146 τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου.

«Χωρίς αυτό να αποτελεί αξιολογική κρίση, το κίνημα ‘Bwa Kale’ μέσα σε μόλις έναν μήνα έφερε πειστικά και ορατά αποτελέσματα· ο φόβος άλλαξε πλευρά», σύμφωνα με την έκθεση του CARDH. «Τόσο οι απαγωγές όσο και οι συμμορίες που αποδίδονται στις συμμορίες μειώθηκαν δραστικά».

Η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, το 60% της οποίας ελέγχεται το τρέχον διάστημα από συμμορίες, κατά το κείμενο, βρίσκεται στη Δυτική Νομαρχία της Αϊτής, όπου έχουν καταγραφτεί οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της δράσης πολιτοφυλακών — στις μεθόδους των οποίων συγκαταλέγονται λιντσαρίσματα, λιθοβολισμοί, ξυλοδαρμοί και πυρπολήσεις.

Η «Μπουά Καλέ», σύμφωνα με το CARDH, προφανώς δημιουργήθηκε σε αντίδραση στην ακραία βαναυσότητα των συμμοριών, την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, της αστυνομίας και του στρατού και την έλλειψη διεθνών πρωτοβουλιών.

Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αστυνομία της Αϊτής έχουν σχολιάσει την έκθεση της ΜΚΟ ή τη δράση των πολιτοφυλακών.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2022 να σταλεί στη χώρα ειδική διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να ελέγξει την κατάσταση.

Όμως οι κυβερνήσεις άλλων χωρών διστάζουν να αναπτύξουν δύναμη για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του κ. Ανρί, ο οποίος δεν είναι εκλεγμένος. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης αντιτείνει πως εξαιτίας της ανασφάλειας στη χώρα, είναι αδύνατο να οργανωθούν εκλογές.

Κατά την έκθεση του CARDH, η αστυνομία είναι αντιμέτωπη με συμμορίες που έχουν τεράστια υπεροπλία και χρειάζεται απελπιστικά εξοπλισμό: οχήματα με θωράκιση, όπλα, πυρομαχικά, ελικόπτερα, UAVs…

Το Κέντρο προειδοποίησε πως είναι «απαραίτητο» οι αρχές και οι πολίτες να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες, καθώς επίσης πως είναι ανάγκη να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος των ενεργειών αντιποίνων κι αντεκδίκησης, ενώ εισηγήθηκε να μελετηθεί η ψυχολογική επίπτωση της κρίσης στους νέους.

Οι πολιτοφυλακές αποτελούνται κυρίως από νέους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα