back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΕ προς Ερντογάν: Συνεργασία με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σταθερότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διαβάστε επίσης

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία» καθώς και «ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση

Στην κοινή δήλωσή τους, επισημαίνουν ότι η ΕΕ χαιρετίζει το υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένονται τα τελικά ευρήματα και οι συστάσεις της διεθνούς αποστολής παρατηρητών των εκλογών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του. Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον να συνεχίσει μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία και όλους τους ανθρώπους της, καθώς και σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία προκειμένου να προχωρήσει προς μια εποικοδομητική σχέση για την κοινή μας ευημερία και σταθερότητα στη βάση των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα, προς όφελος όλων των πολιτών μας», αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ και Όλιβερ Βάρχελι.

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας 

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου σήμερα αν και οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά τη χθεσινή νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Η λίρα υποχώρησε έως το επίπεδο των 20,065 έναντι του δολαρίου στην αρχή των συναλλαγών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που κατέγραψε την Παρασκευή. Το τουρκικό νόμισμα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας του κατά την περασμένη δεκαετία.

«Με τη νίκη του Ερντογάν καταγράφεται περαιτέρω πίεση στην τουρκική λίρα», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Πίκτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της Rabobank. Ο Ερντογάν κυριάρχησε παρά τα χρόνια οικονομικής αναταραχής, κάτι που οι επικριτές αποδίδουν στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, τις οποίες η αντιπολίτευση είχε δεσμευθεί να αντιστρέψει.

Οι μετοχές σημείωναν άνοδο με τον δείκτη αναφοράς BIST-100 να ενισχύεται κατά 3,5% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει άνοδο άνω του 1%. Το ποσοστό των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων που διακρατούν τουρκικές μετοχές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και οι εγχώριοι επενδυτές είναι αυτοί που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αγορές.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν προσφέρει ανακούφιση σε κανέναν ξένο επενδυτή», δήλωσε ο Χασνάιν Μάλικ, επικεφαλής ανάλυσης στην Tellimer. «Μόνο ο πιο αισιόδοξος θα μπορούσε να ελπίζει ότι ο Ερντογάν νιώθει τώρα επαρκώς ασφαλής από πολιτική άποψη για να στραφεί σε ορθόδοξη οικονομική πολιτική».

Κυρίαρχος ο Ερντογάν σε ένα πολωμένο σκηνικό

Απόλυτος κυρίαρχος ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, μετά και το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, παραμένει στο τιμόνι της χώρας την οποία κυβερνά από το 2003, για μια ακόμη 5ετία.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο 69χρονος Ερντογάν επικρατεί στον β΄ γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών έναντι του αντιπολιτευόμενου 74χρονου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9%.

Ο Ερντογάν υπόσχεται την έλευση ενός “νέου αιώνα” στην Τουρκία και ετοιμάζεται σήμερα το πρωί να δώσει το εναρκτήρια λάκτισμα μιας φιέστας μέσα στην Αγία Σοφία και ανήμερα της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης .

Όπως σχολιάζει ο φιλικός στον επανεκλεγέντα πρόεδρο Τύπος η σημερινή προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, θα αποκρυσταλλώσει την πρόθεσή του να εμφανισθεί ως νέος Πορθητής , αφού επί των ημερών του ο Ερντογάν επαναλειτούργησε την Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην αρχή της εβδομάδας.

Η πρώτη ομιλία Ερντογάν μετά την νίκη

Ο Ερντογάν στην πρώτη εμφάνιση του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ευχαρίστησε τους οπαδούς του με ένα τραγούδι, από την οροφή ενός λεωφορείου που ήταν σταθμευμένο μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην οποία είχε συγκεντρωθεί ενθουσιώδες πλήθος. «Είμαστε ερωτευμένοι με την Κωνσταντινούπολη», είπε. «Σήμερα είναι διαφορετικά εδώ. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη είναι διαφορετική».

«Από καρδιάς σας χαιρετίζω και σας συγχαίρω. Ζήσαμε μια γιορτή δημοκρατίας. Πήγατε στις κάλπες και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών σας εκφράσατε τη βούλησή σας. Ευχαριστώ όλους σας».

«Συγχαίρω και τις γυναίκες μας, και τους νέους και όλα τα αδέλφια μας που έδωσαν την καρδιά τους στο κόμμα είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Ευχαριστώ όλους που συμμετείχαν στις εκλογές με την προτίμηση που έκανε για τα επόμενα 5 χρόνια και μου έδωσε την ευθύνη. Θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας όπως είμασταν 21 χρόνια. Θα είμαι εδώ μέχρι το τέλος. Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς. Αν θέλετε ας πούμε Βye-bye Κεμάλ» είπε απευθυνόμενος προς το πλήθος που βρίσκονταν μπροστά του. «Εσείς δώσατε απάντηση στην πρόσκλησή μας . Από τη κάλπη βγήκε μια δύναμη που δεν λυγίζει» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

«Θα τηρήσουμε όλες τις υποσχέσεις που δώσαμε στον λαό», τόνισε δηλώνοντας ότι «κάθε εκλογή είναι μια αναγέννηση». «Αυτές οι εκλογές έδειξαν ότι κανείς δεν μπορεί να επιτεθεί στα κεκτημένα αυτής της χώρας».

Ο Ερντογάν μίλησε για ήττα των τρομοκρατικών οργανώσεων και νίκη των 85 εκατομμυρίων Τούρκων, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της κάλπης που του εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην προεδρία της Τουρκίας, επεκτείνοντας την ήδη 20ετή κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της χώρας.

«Ευχαριστώ κάθε έναν από τους ανθρώπους μας που μάς έδωσε για μια ακόμα φορά την ευθύνη να κυβερνήσουμε τη χώρα για άλλα πέντε χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, μετά από μια ιδιαίτερα σκληρή και διχαστική προεκλογική μάχη, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να αφήσουν πλέον πίσω τους τις διαφωνίες και διαμάχες και να συσπειρωθούν όλοι στη βάση των εθνικών αξιών και του εθνικού οράματος.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, επιτέθηκε εκ νέου στην αντιπολίτευση και κατηγόρησε τον αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για σχέσεις με τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα, χαρακτήρισε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης υπέρμαχος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ τόνισε ότι η απελευθέρωση του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντερμιτάς, τον οποίο χαρακτήρισε “τρομοκράτη” επί δικής του διακυβέρνησης δεν πρόκειται να συμβεί.

Τι είπε για την Οικονομία

Αναφερόμενος στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία -θέμα που παρολίγον να του στοιχίσει την προεδρία, καθώς η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μείωσης των ποσοστών του-, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Όπως τόνισε, το πιο επείγον ζήτημα για τη χώρα είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα δύσκολο να επιλυθεί, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθησή του ότι και οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν, όπως μειώθηκαν τα επιτόκια στο 8,5% από 19% πριν από δύο χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε μάλιστα να οικονομήσει μια ισχυρή οικονομία, με θεμέλια τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

«Σχεδιάζουμε μια οικονομία εστιασμένη στις επενδύσεις και την απασχόληση, με ένα οικονομικό επιτελείο που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης», υποσχέθηκε ο Ερντογάν στους υποστηρικτές του που είχαν πλημμυρίσει τον χώρο μπροστά από το προεδρικό μέγαρο.

Επιστροφή προσφύγων στις πατρίδες τους

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο προσφυγικό, ένα θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου στην Τουρκία, καθώς η χώρα έχει υποδεχθεί μεγάλο όγκο προσφύγων από τη Συρία, μετά τον πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα διασφαλίσει την επιστροφή επιπλέον 1 εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων στη χώρα τους.

Στο 85% η συμμετοχή

Οι κάλπες έκλεισαν στις 17:00, ενώ από τις 7 το πρωί εκατομμύρια πολιτών προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τον Τούρκο πρόεδρο που θα κυβερνήσει για την επόμενη 5ετία.

Τα ποσοστά συμμετοχής μειώθηκαν σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών παραμένοντας ωστόσο υψηλά.

Σήμερα η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφτασε στο 85% έναντι 89% πριν δύο εβδομάδες.

Αιχμές Κιλιτσντάρογλου: Η πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών

«Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Σας ζητώ να συνεχίσουμε τον δημοκρατικό αγώνα», το μήνυμα του ηττημένου των τουρκικών εκλογών Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο ίδιος δήλωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη νομιμότητα της διαδικασίας και του αποτελέσματος: «Δεν μπορούσα να επιτρέψω να μας οδηγήσουν στη διχόνοια. Δεν μπορούσα να το αντέξω, όταν τα ψυγεία των πολιτών είναι άδεια. Πάντα βοηθούσα για να έχετε ευμάρεια και ευημερία. Ζήσαμε την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών. Δεν θα δαμάσει τη βούλησή μας ένας ολιγάρχης».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή καλούσε τους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν διότι το μέλλον είναι σε κοντινή απόσταση, δήλωσε πως «η πορεία μας συνεχίζεται είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα για την δημοκρατία, αυτοί που μας ψήφισαν να παραμείνουν στο ανάστημά τους μέχρι να έρθει πραγματική δημοκρατία στην χώρα μας».

Ευχαρίστησε τους περισσότερους από 25 εκατομμύρια ψηφοφόρους που τον στήριξαν σε αυτές τις εκλογές και ανέφερε πως «η βούληση του λαού να αλλάξει η αυταρχική κυβέρνηση αναδείχθηκε ξεκάθαρα, αλλά ζήσαμε την πιο άδικη εκλογική εκστρατεία και δεχθήκαμε πολλές πιέσεις . Ο κύριος λόγος για την θλίψη μου είναι ότι από αύριο περιμένουν την χώρα πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταθούμε μπροστά σε αυτά το προβλήματα», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Σημειώνεται ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επικράτησε στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στην Αδριανούπολη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

Από τον Εμίρη του Κατάρ τα πρώτα συγχαρητήρια

Ο εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι συνεχάρη ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες κρατών που συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο εμίρης ευχήθηκε στον Ερντογάν επιτυχία στη νέα του θητεία, καθώς τα στοιχεία τόσο από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας όσο και από το πρακτορείο ειδήσεων ANKA που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δίνουν στον απερχόμενο πρόεδρο της Τουρκίας προβάδισμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Πούτιν: Η νίκη σας ήταν φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία.

«Η νίκη στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα του ανιδιοτελούς έργου σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, σαφής απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύετε την κρατική κυριαρχία και να ασκείτε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», δήλωσε ο Πούτιν στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Ερντογάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Εκτιμάμε ιδιαιτέρως την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς», δήλωσε ο Πούτιν.

Πεκίνο: Νέες κορυφές στις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας

«Η Κίνα απευθύνει τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. «Προτρέπουμε την Τουρκία να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις εθνικές περιστάσεις της και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να καταγράφει προόδους στην ανάπτυξή της υπό τη διεύθυνση του προέδρου Ερντογάν», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί με την Τουρκία για να φέρει σε νέες κορυφές τις σχέσεις μας στρατηγικής συνεργασίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος τονίζοντας ότι «η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί με την Τουρκία για να φέρει σε νέες κορυφές τις σχέσεις μας στρατηγικής συνεργασίας».

Η Ευρώπη συγχαίρει τον Ερντογάν

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας σήμερα, εκτιμώντας ότι «η Γαλλία και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί». Ανάμεσα στις «προκλήσεις» αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει, στο μήνυμά του στο Twitter, την «επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, τη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Με τον πρόεδρο Ερντογάν, τον οποίο συγχαίρω, θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά», πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Τα συγχαρητήριά του στον Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή εξέφρασε μέσω τουίτερ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Συγχαρητήρια Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή σου ως Πρόεδρος της Τουρκίας. Αναμένω να συνεργαστώ ξανά μαζί σου για την εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας τα χρόνια που έρχονται» ανέφερε.

Ν. Χριστοδουλίδης: Ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό

Την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγχαρητήρια Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη σήμερα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας, προσβλέποντας στην “ενίσχυση” των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους και στη “συνεργασία τους για ασφάλεια και σταθερότητα” στην Ευρώπη.

“Ελπίζουμε σε περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας για το καλό των δύο χωρών μας καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρώπης”, δήλωσε ο Ζελένσκι στο συγχαρητήριο μήνυμά του στο Twitter.

Συγχαρητήρια από την αρχηγό του τουρκικού εθνικιστικού κόμματος IYI Μεράλ Ακσενέρ

Η αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος IYI της Τουρκίας Μεράλ Ακσενέρ συνεχάρη τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ δήλωσε ότι θα συνεχίσει την πορεία της ως αντιπολίτευση.

Μιλώντας από την Άγκυρα, η Ακσενέρ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να μάθει ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ελπίζει ο Ερντογάν να ενεργήσει ως ο πρόεδρος όλων των Τούρκων.

Εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη νικητήρια ομιλία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε έντονα τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα