back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Χριστοδουλίδης: Ελπίδα για εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό ορόσημο που έχει ολοκληρωθεί με εκλογή του κ. Ερντογάν. Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή ευκαιρία για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του και να τονίσω για ακόμη μια φορά τη δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», δήλωσε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η προσπάθεια μας μπαίνει σε ένα δεύτερο στάδιο, γιατί ήταν ορόσημο και ελπίζουμε να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, σημείωσε σχετικά με το εν λόγω εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας ότι: «Είναι η ένδειξη του πόσο ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα κυβέρνηση παρουσιάζουμε ένα ξεκάθαρο προσανατολισμό. Υπάρχουν τρία βασικά δεδομένα. Το πρώτο αφορά τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά, το δεύτερο αφορά την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το τρίτο αφορά τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τις εξαίρετες σχέσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει με τα γειτονικά κράτη.

Η στρατηγική μας αποσκοπεί στο να φέρουμε όλα αυτά τα τρία δεδομένα μαζί με πρωταρχικό στόχο φυσικά την εγχώρια αγορά, είμαστε υπόλογοι έχουμε υποχρέωση έναντι των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ενισχύσουμε την προσπάθεια της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Άρα, να φέρουμε αυτά τα δύο μαζί αξιοποιώντας τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη». Ερωτηθείς για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και σήμερα το Εργαστήρι είναι ακριβώς για να παρουσιάσουμε την προστιθέμενη αξία της αξιοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η λύση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναιρεί τις άλλες επιλογές. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, μιλήσαμε και θα μιλήσουν και στη συνέχεια οι ειδικοί για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνέργειες που στο τέλος της ημέρας θα είναι προς όφελος όλων των κρατών της περιοχής και της ίδιας της ΕΕ». Ερωτηθείς πώς συμβαδίζει με τις επιθυμίες της ΚΔ το πλάνο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία Chevron, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι αυτό που συζητούμε. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης, επιτέλους, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για μας να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης, έγινε ήδη μια πρώτη επαφή, η Chevron αναμένει από εμάς και θα της δοθούν άμεσα τα σχόλια μας στη δική της πρόταση και είναι όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο που γίνεται και το Εργαστήρι σήμερα.

Είναι εδώ εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, εταιρείες που πιστεύουν στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου και ακριβώς γίνονται όλα αυτά για να ανακοινωθούν και οι τελικές μας αποφάσεις. Έχουμε το πλάνο, τον σχεδιασμό, έχουν προχωρήσει οι διαβουλεύσεις σε σημαντικό βαθμό και ο στόχος μας είναι πρώτα η εσωτερική αγορά, να ανταποκριθούμε σε αυτά που αναμένουν από εμάς οι Κύπριοι πολίτες και την ίδια στιγμή να αξιοποιήσουμε τις διεθνείς συγκυρίες».

Σε ερώτηση αν η Κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με την Κυβέρνηση του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «με όλες τις Κυβερνήσεις συζητούμε. Να σας θυμίσω ότι είχα επισκεφθεί την Αίγυπτο και το Ισραήλ συνοδεία και του Υπουργού Ενέργειας, ο οποίος θα μεταβεί τις επόμενες των ημερών στο Ισραήλ και, ναι, είμαστε σε συντονισμό με τις γειτονικές Κυβερνήσεις, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και συζητάμε αυτό τον σχεδιασμό μας».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα