back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 12η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Μπακογιάννη, ότι οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής δεν είναι εναρμονισμένες με τις ανάγκες της καθημερινότητας των δημοτών», αναφέρει η δημοτική παράταξη Ανοιχτή Πόλη.

«Τα παραδείγματα αφθονούν. Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφερθήκαμε σε κάποια:

Καταστρέφονται δημόσιοι χώροι πρασίνου

Στις συνεχιζόμενες εργασίες στο λόφο του Στρέφη παρά το έγγραφο του Δασαρχείου που ζητά “πάγωμα” των εργασιών μέχρι να διευκρινιστεί εάν παραβιάζουν ή όχι τις υφιστάμενες μελέτες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ρήγας Αξελός από την Ανοιχτή Πόλη. Επίσης, στην τοποθέτηση του στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, έκανε λόγο για βιασύνη όσον αφορά την προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τους μελλοντικούς σταθμούς του μετρό σε Ευαγγελισμό και Εξάρχεια. “Είμαστε σε αναμονή κρίσεων από το ΣτΕ μετά από προσφυγές κατοίκων και φορέων” τόνισε σημειώνοντας ότι όπως καταγγέλλουν καταστρέφονται σημαντικοί δημόσιοι χώροι πρασίνου.

Οι παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Σε πολλά σχολεία της πόλης χρονίζουν κτιριακά προβλήματα που, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής, δεν επιλύονται. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στο 73ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο ΓΕΛ στην 3η Κοινότητα, με σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση, αλλά και στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία στην 6η Κοινότητα, όπου αναφέρονται καθημερινά ατυχήματα και σημαντικές φθορές στις υποδομές που καθιστούν το περιβάλλον ανασφαλές. Κοινός παρονομαστής, η μη τήρηση από τη δημοτική αρχή των δεσμεύσεών της να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της σχολικής κοινότητας.

Καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο φωτογραφίες που απεικονίζουν την κατάσταση στο Στρέφη, καθώς και το έγγραφο του Δασαρχείου που ζητά “πάγωμα” των εργασιών στο λόφο, μέχρι να διευκρινιστεί αν αυτές παραβιάζουν ή όχι τις υφιστάμενες μελέτες. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης προειδοποιεί και αυτή για την απειλή που αντιμετωπίζουν τα ενδημικά και προστατευόμενα είδη του λόφου, ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόφαση επί της προσφυγής των κατοίκων, οι οποίοι επικαλούνται σωρεία από διοικητικές αυθαιρεσίες. Η δημοτική αρχή πρέπει να εναρμονιστεί με τις εισηγήσεις των φορέων και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που τελικά υποβαθμίζουν έναν πολύτιμο χώρο αναψυχής.

Αντίστοιχη ασυμφωνία ανάμεσα στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής και σε εκείνες των κατοίκων παρατηρούμε και στο θέμα της προκήρυξης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τους μελλοντικούς σταθμούς του μετρό από την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ. Για δύο από αυτούς, τους σταθμούς στον Ευαγγελισμό και στα Εξάρχεια, είμαστε σε αναμονή κρίσεων από το ΣτΕ μετά από προσφυγές κατοίκων και φορέων. Ο λόγος είναι ότι καταστρέφονται σημαντικοί δημόσιοι χώροι πρασίνου, ενώ μπορούν να διερευνηθούν επιλογές με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος. Ρωτήσαμε την δημοτική αρχή ποιός είναι ο λόγος της βιασύνης, να προκηρύξει τους διαγωνισμούς με τα σημερινά δεδομένα, ενώ εκκρεμούν οι κρίσεις του ΣτΕ και ενώ μεσολαβούν ούτως ή άλλως πολλά χρόνια τεχνικών έργων μέχρι να φτάσουμε στο ζήτημα της τελικής αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του χώρου.

Αναφερθήκαμε τέλος στην κατάσταση που επικρατεί στην οδό Πολυτεχνείου, η οποία λειτουργεί σαν ένα δύσβατο γκέτο διακίνησης ναρκωτικών, αποδεικνύοντας ότι το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης δεν εξαντλείται με κάποιες μεμονωμένες θετικές πρωτοβουλίες, αλλά απαιτεί συνολική προσέγγιση και αναβάθμιση της συνεργασίας του Δήμου με όλους τους αρμόδιους φορείς».

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα